2021. dec 14.

Mi lehet az oka a másnaposságnak?

írta: Érdekes Világ
Mi lehet az oka a másnaposságnak?

masnapos_ferfi.jpg

Az alkohol sokunk által jól ismert hatásai kellemes, mókával és kacagással teli estéket hoznak magukkal, amelyek nyugtalannak tűnő alvásba torkollnak – és éppen amikor nincs jobb sehol, jön a reggeli ököl, majd a híres utolsó szavak: "Nem iszom többet. Soha." Az érzés ismerős, de mi történik a testedben, amitől ilyen rosszul érzed magad?

A másnaposság tudományos magyarázata

Az alkohol gyakoribb vizelést és ennek következtében kiszáradást okoz. A vizelettel a vízen kívül sok más anyagot is kiválaszt a szervezet, például sót, káliumot és glükózt, amelyek szükségesek a normál izomkoordinációhoz és az agyműködéshez. A víz és hasonló anyagok hiánya a szervezetben a reggeli rosszullét egyik fő oka. De van több is.

A szervezetben lévő összes méreganyagot a máj feldolgozza. Mindent, amit lenyelünk, az emésztőrendszer addig dolgozza fel, amíg elég apró részecskékre nem bomlik, hogy a tápanyagok bekerülhessenek a véráramba. A máj "minőség-ellenőrzést" végez. Ebben az úgynevezett enzimek segítik a tápanyagok lebontását és feldolgozását – valamint a méreganyagok eltávolítását. Miután a máj feldolgozta, a tápanyagok könnyen bejuthatnak a véráramba.

Az alkohol a gyomorban szívódik fel, és eléri a májat, hogy átessen ezen a tisztítási műveleten. Először is, az enzimek az alkoholt acetaldehiddé alakítják. Ezután a glutén anyagból képződő másik enzim az acetaldehidet acetáttá alakítja, amely könnyen kiürül a szervezetből.

A probléma az, hogy a májnak nincs elég glutaténja. Minél többet iszik, annál több glutén csökken, és annál több acetaldehid kering a szervezetben.

A probléma az, hogy az acetil-aldehid 10-30-szor mérgezőbb, mint maga az alkohol. Fejfájáshoz és hányingerhez vezet. Míg a máj keményen dolgozik, hogy több glutént termeljen, az acetaldehid szabadon kering a vérben. És nagy valószínűséggel ő az, aki a társadalom alsóbbrendű tagjának érzi magát.

Az alkoholistáknak néha olyan gyógyszert írnak fel, amely leállítja az acetaldehid acetáttá történő feldolgozását. Ezáltal sokkal élesebben érzik a másnaposság okozta fájdalmat, abban a reményben, hogy segít nekik abbahagyni az ivást.

Tippek a másnaposság elkerülésére

  • Ne igyunk éhgyomorral: Az étel lelassíthatja az alkohol felszívódását a szervezetben, így a szervezetnek több ideje lesz lebontani.
  • Igyál vizet az elfogyasztott alkohollal együtt: Az alkoholt egy pohár vízzel váltogatva megelőzheti a kiszáradást, ami rosszabbul érzi magát.
  • Aludj eleget éjszaka ivás után: Több alvás segíthet a másnaposság ellen.
  • Vegyünk be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, hogy csökkentse az ivás utáni test- és fejfájást.
  • Természetesen mindig kövessük a tanácsot, hogy mértékkel igyunk. A kevesebb ivás általában garantálja, hogy kevesebb vagy egyáltalán nem lesz másnaposságunk.
Szólj hozzá