2021. dec 18.

A rózsaolaj története

írta: Érdekes Világ
A rózsaolaj története

damaszkuszi_rozsa.jpg

A valódi rózsaolaj az egyik legnemesebb és legértékesebb illat. Nem hiába, hogy a rózsa számtalan színével, formájával és illatával virágkirálynőnek tekinthető. A rózsaolaj még Perzsia, Egyiptom és Görögország ősi kultúráiban is a szépség, az érzékiség és a szeretet szimbóluma volt, és a legfinomabb parfümök nem voltak képesek a szép rózsa illata nélkül. Egy liter rózsaolajhoz hihetetlen 5000 kiló szirmokra van szüksége.

Rózsaolaj - kulturális története

A rózsa már az ősi kultúrák szépségének és szeretetének szimbóluma volt. Sem a költészet, sem a vallás nem tudott volna megtenni szimbolizmusa nélkül. Számtalan mese, legenda és mítosz nőtt fel a rózsa körül. Különösen értékelték összehasonlíthatatlan illata, hanem növényi szépsége, valamint páratlan virágszíneinek és formáinak sokfélesége miatt. A rózsaolaj gyógyító ereje és szépségápolásban betöltött szerepe szintén fontos szerepet játszott.
Jelenleg több mint 30.000 különféle rózsafajta van, amelyek a kertben nőnek a világ minden tájáról. Közép-Ázsiát tekintik a rózsa eredeti otthonának, mivel a legkorábbi leletek erről a régióról származnak. A legrégebbi kép, azaz a díszes formában lévő rózsa a kréta Knossos-palota falfestményén látható. A híres „freskót a kék madárral” körülbelül 3500 évvel ezelőtt hozták létre.

A rózsaolaj gyógyászati tulajdonságai

Az esszenciális rózsaolaj antiszeptikus, reumaellenes és sebgyógyító hatású. Hangsúlyozni kell, hogy a természetesen tiszta rózsaolaj, amint azt a tiroli gyógynövényfarmban meg lehet vásárolni, csíraölő hatású, de nincs toxikus. Ezért olyan jó bőrápoláshoz, és csecsemőknél is használható. Rendkívül hatékony a bőrápolás terhesség és szülés ideje alatt is. Az esszenciális rózsaolajról azt is állítják, hogy görcsoldó hatású, például a menstruáció alatt.

A rózsaolaj érzelmi hatásai

Az esszenciális rózsaolaj nem csak a szeretet szimbóluma, hanem szoros kapcsolatban áll a szívcsakrával is. Tehát gyógyító érzelmi sérüléseket és bezárást eredményez. A rózsa hatása megnyitja a szívet a szeretet, az emberiség és az együttérzés energiáinak, és lehetővé teszi a valódi szeretet és megbocsátást.
A rózsa esszencia kíséri az embereket szellemi és szellemi fejlődésében, és nagyon jól használható a meditációhoz. Az aromaterapeuták sikeresen alkalmazzák válságokban, a sors érzelmi csapásaiban, depresszióban, gyászban, szerelemben és a haldoklók gondozásában.
A rózsaolaj egyedi összetétele védő hatással rendelkezik és erősíti az érzelmeket. A leírhatatlanul kellemes illat a biztonság és a biztonság érzetét közvetíti. Serkenti a szolidaritást és a harmonikus együttélést.

Rózsa illóolaj gyártása

A nagy elismerésnek köszönhetően nem csoda, hogy nagyon régóta kifejlesztettek módszereket a rózsa illékony illata megragadására. Manapság a legtöbb ember enyhe gőzdesztillációval dolgozik. Ehhez rendkívül nagy mennyiségű rózsaszirom szükséges, amelyeket még mindig kézzel szednek.

Egy válogató egy nap alatt mintegy 50 kilogramm rózsa sziromot képes betakarítani, de egy liter elengedhetetlen rózsaolajhoz 5000 literre van szükség. Gőzdesztilláció során az illóolajokat forró gőzzel elválasztják a növénytől, majd később ismét lehűtik, hogy az olaj és a víz elválasztódjon.
A Damaszkusz rózsa, amelyet Bulgáriában, Törökországban, Indiában, Iránban és Afganisztánban termesztenek, főleg tiszta rózsaolaj előállítására használják.

Ezt az olajat perzsa rózsaolaj néven kapják . A bolgár rózsaolaj különösen nemes ritkaság. Ez a legfinomabb és legdrágább rózsaolaj, amelyet nagyon finoman nyernek az éppen megnyitott virágokból. Virágos, édes illatú, különösen tele és komplex. A ritkább Rosa Gallica Kaukázusból és Ukrajnából származik. A rózsavirág abszolút, vagy a rózsa kivonatát főként Marokkóban, Egyiptomban és Franciaországban készítik a Rosa centifolia-ból. A tiroli gyógynövénygazdaság abszolút rózsa damaszt rózsából készül. Oldószerrel történő extrakcióval készül, és intenzíven virágos, meleg és nehéz. Pszichológiai hatása különösen gyorsan bekövetkezik.

Ezek az illatok harmonizálnak a rózsaolajjal

A damaszt rózsa jól harmonizál az neroli, a mirha, a levendula, a füstölt füzér, a nard, a szantálfa, a jázmin és a citrombalzsammal.

Szólj hozzá