2021. dec 19.

Teafaolaj koromgomba ellen

írta: Érdekes Világ
Teafaolaj koromgomba ellen

egeszseges_korom.jpg

Bárkit érintő kellemetlenség az úgynevezett körömgomba. A gombás fertőzés különösen gyakori azoknál az embereknél, akik rendszeresen mezítláb járnak az uszodában vagy a szaunában.

Többnyire nedves és meleg, és a járáskor jelentkező megterhelés apró repedéseket okoz az epidermiszben. Ideális körülmények a körömgomba terjedéséhez.

Hogyan ismeri fel a körömgombát?

A körömgomba, az úgynevezett onychomycosis nem ismerhető fel azonnal. Sokan körömgombás fertőzésben részesülnek, anélkül, hogy azonnal észrevennék. Legkésőbb, amikor a köröm elszíneződik és fájdalmas lesz, egyértelmű, hogy valami nincs rendben. Ebben a szakaszban a gombás fertőzés gyakran előrehaladott állapotban van, ezért a kezelés nagyon hosszadalmas.

A körömgomba szintén nagyon fertőző. A fertőzés két típusát különböztetik meg : kontaktfertőzés vagy kenetfertőzés. A körömgomba fertőzés gyakran a közvetlen bőrrel való érintkezés, például kézfogással vagy az uszoda zuhanyzóinak megosztásával.

A körömgomba tipikus tünetei, amelyek a gomba típusától függően kissé eltérnek:

  • A köröm elszíneződik (gyakran a szélétől indul).
  • A köröm vastag vagy csorba.
  • A körömágy gyulladt és fájdalmas.

A körömkárosodásnak azonban más okai is vannak, beleértve a pikkelysömör és a gyógyszer mellékhatásait. Ha kétségei vannak, az orvosnak mindig meg kell vizsgálnia a körmöket.

Kezelje a körömgombát

Míg a lábgomba viszonylag megbízhatóan kiküszöbölhető bevált otthoni gyógymódokkal, a körömgomba rendkívül tartós. Ennek egyik oka az, hogy nehéz megmondani, hogy a gomba mikor pusztult el teljesen.

Ezért a körömgomba kezelése időigényes vállalkozás. Nem zárható ki, hogy a fertőzés megismétlődik, mivel a gombák spórákat képeznek.

A körömgomba kezeléséhez fontos, hogy a körmöket rendszeresen mossák és vágják. A lábaknak megfelelő szellőzésre van szükségük. A szoros műanyag cipő ebben az esetben nem hasznos. Alapvetően a cipőket is hatóanyag-spray-vel kell kezelni.

Gyógyszerek körömgomba ellen

A gyógyszertárban nagyszámú bevált termék található a körömgomba ellen. Ezek elsősorban különféle gombaellenes anyagokat tartalmazó gélek vagy körömtollak (hatékonyak gombák és spórák ellen).

Ha a helyi gyógyszerek sikertelenek, akkor is vannak olyan gyógymódok, amelyek tabletták formájában kaphatók a gombás fertőzések ellen. A körömgomba elleni ilyen alkalmazást a háziorvos vagy a bőrgyógyász írja fel.

Illóolaj körömgomba ellen

Vannak olyan természetes alternatívák is, amelyek gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ezek illóolajok. Különösen a teafaolaj és az oreganoolaj alkalmas gombafertőzések kezelésére gombaellenes hatása miatt.

Fontos illóolajok használatakor: A körömgomba egyik napról a másikra nem múlik el. Néhány csepp olaj teljesen elegendő - ez a rendszerességtől függ. Nagyobb olajmennyiség nem növeli a gombaellenes hatékonyságot.

A gyógyszereket a betegtájékoztató szerint kell felhasználni. Az illóolajok hígítatlanul alkalmazhatók az érintett körömre egy kis pamutpárnával. Ez az alkalmazás gyors és nem igényel kiterjedt előkészítést.

Kezelje a körömgombákat teafaolajjal

A teafaolaj az egyik klasszikus a körömgomba ellen. A házi gyógymódokhoz hasonlóan, mint például az ecet, a neemolaj vagy a ricinusolaj , a teafaolajra nagy szükség van a láb- és körömgombák kezelésére.

A gombabetegség témája nem túl népszerű, és sokan elzárkóznak a körömgomba elleni speciális gyógyszer megvásárlásától. Ez természetesen megalapozatlan, mert a körömgomba bárkit érinthet. Minél előrehaladottabb a gombás fertőzés, annál nagyobb a szenvedés.

Jó hír: A teafaolaj vény nélkül kapható és bevált otthoni gyógymód a körömgomba és a lábgomba ellen. A teafaolajat széles körben használják a szemölcsök leküzdésére is. A szemölcsök oka azonban nem gombás fertőzés, hanem vírusfertőzés.

A teafaolaj nem gyógyszer, de kozmetikai termékként értékesítik. Az olaj olcsó és könnyen tisztán alkalmazható. Összességében egy illóolaj, amely kedves a bőr számára. Nem szabad azonban nagy területen használni, mert ez bőrirritációt okozhat.

A teafaolaj használata körömgomba ellen

A körömgomba elleni teafaolaj használatához tiszta alkalmazás és lábfürdő keveréke ajánlott. Az olaj napi alkalmazása mellett rendszeresen kéz- vagy lábfürdőt kell végezni teafaolajjal. Ez kiegészíti a gombát, és nem terjed át a többi körömre.

A cipőt is gombaellenes szerrel kell kezelni, hogy elpusztítsa a gomba spóráit. Az ilyen spray-k kaphatók a gyógyszertárakban. Ideiglenesen alkohol, víz és teafaolaj keverékét is elkészítheti.

A teafaolaj szilárd, természetes alternatívája a csak gyógyszertárban kapható termékeknek. A választás során különösen fontos egy jó minőségű termék vásárlása. A tiszta teafaolaj a "Melaleuca alternifolia" elnevezéssel ismerhető fel.

Hogyan működik a teafaolaj a körömgomba ellen?

A teafaolaj önmagában alkalmazható a körömre. Az otthoni gyógymód behatol a körömbe, és a szomszédos bőrre is hat. Az összetevők miatt az olaj hatékony a mikózisok ellen. A teafaolajban található terpinen-4-ol anyag felelős a körömgomba elleni hatásért.

A teafaolaj erőteljes illóolaj. Van azonban néhány mellékhatása is, amelyeket figyelembe kell venni a használata során. Az olaj nem érintkezhet a nyálkahártyákkal.

Hogyan lehet megelőzni a körömgombát?

Miután a körömgomba megvan, kezelni kell - mert a fertőzés nem múlik el magától. Van néhány tipp, amelyet figyelembe kell venni az újbóli fertőzés ellen. A gombás betegség fertőző. Különösen kerülni kell a törölközők és a körömreszelők megosztását.

  • Ne járjon mezítláb a szaunában vagy az uszodában.
  • Rendszeres körömápolás.
  • Mindig tartsa szárazon a lábát, és alaposan szárítsa meg a köztük lévő tereket.
  • Legyen elegendő levegő a lábán.

Az érintett körmöket hosszan és kitartóan kezelje - ne álljon meg túl korán.

Szólj hozzá