2022. jan 09.

Mi a különbség a 4K és az Ultra HD között?

írta: Érdekes Világ
Mi a különbség a 4K és az Ultra HD között?

pexels-max-vakhtbovych-6758777.jpg

Ha új TV-t szeretne vásárolni, valószínűleg a 4K és az Ultra HD között gondolkodik. Van köztük különbség?

Íme, amit tudnia kell, mielőtt választana.

HD, UHD, 4K és 8K

A HDTV (High Definition Television) az elmúlt évtizedekben használt szabvány, és nehéz lesz olyan TV-t vásárolni, amely legalább "HD Ready", ami azt jelenti, hogy 1280 x 720 (720p) felbontást képes megjeleníteni.

A legtöbb megvásárolható modern tévé „Full HD”, ami azt jelenti, hogy a felbontás 1920 x 1080 (1080p) pixel.

A "P" jelentése "progresszív", ami azt jelenti, hogy minden kép sorról sorra kerül összeállításra. Az alternatíva az "i" a "váltottsoros" (az 1080i pedig a HDTV szabvány), ami azt jelenti, hogy a keresés két ciklusban történik, az első a páratlan sorokat, a második pedig párost. Ennek eredményeként a képminőség gyengébb.

A 4K kifejezés minden olyan formátumot jelent, amelynek vízszintes felbontása körülbelül 4000 pixel. Ez kissé zavaró, hiszen a tévé felbontását, legalábbis eddig, a függőleges pixelek száma határozza meg.

  • A Digital Cinema Initiatives (DCI) szabvány többnyire digitális produkcióhoz készült, és 4096 x 2160-as felbontást biztosít.
  • Az UHD-1-et gyakran 4K UHD-nak vagy egyszerűen 4K-nak nevezik, és néha a 2160p a TV-szabvány, ami 3840 x 2160-as felbontásra utal, ami négyszer nagyobb, mint a Full HD.

A legtöbb modern TV-képernyő UHD-1, és a szélesebb DCI 4K arány nem alkalmas a legtöbb tévétartalomhoz. Mindkettőt általánosan 4K-nak hívják.

Van még Full Ultra HD, más néven 8K, amely 7620 x 4320 felbontást tesz lehetővé. Az ezzel a szabványú tévék legkisebb képernyőmérete 85 hüvelyk.

Kell nekünk UHD?

Valószínűleg nem fogod észrevenni a nagyobb felbontást, még akkor sem, ha 4K tartalmat nézel.

Természetesen, ha kevesebb mint két méterre ül egy 55 hüvelykes tévétől, és tökéletes a látása, észreveheti a különbséget. Nagyobb távolságokon, kisebb képernyőméretek és rossz látás mellett nem fogsz észrevenni különbséget. Vagy a különbség jelentéktelen lesz, és ezért előfordulhat, hogy nem felel meg a korszerűsítés költségeinek.

De más okok is lehetnek arra, hogy nagyobb felbontásra váltsanak. A nagy felbontáson kívül más funkciók is meggyőzhetik az UHD TV vásárlásáról. De nem minden UHD TV-ben van ilyen, ezért fontos, hogy legyen körültekintő a vásárláskor.

Az új Ultra HD Premium szabvány megnövelt színmélységgel (több mint egymilliárd színnel) és nagyobb dinamikatartománnyal rendelkezik, így a képminőségnek lényegesen jobbnak kell lennie a jelenlegi szabványoknál. A logó garancia arra, hogy a készülék megfelel ezeknek a szabványoknak, és képes lesz UHD tartalom megjelenítésére.

Ezt a szabványt olyan gyártók alkalmazták, mint az LG, a Panasonic és a Samsung, valamint olyan gyártók, mint a Netflix, a Warner Bros. és a 20th Century Fox. A Sony nem használja a logót, bár az UHD szövetség része, de sok tévé megfelel vagy meghaladja az előírt előírásokat.

Ha azonban vállaljuk a kihívást, és úgy döntünk, hogy megengedjük magunknak az új UHD TV-ket, akkor előfordulhat, hogy bizonyos fejlesztésekre lesz szükség. A rendelkezésre álló eszközök, kábelek és szolgáltatások továbbra is működnek, de nem teszik lehetővé az UHD-minőségű fényképek megtekintését.

A Netflix egyre több UHD-s tartalommal rendelkezik, de csak a prémium csomagban. Az Amazon Prime-tagok külön díj nélkül nézhetik meg az UHD tartalmat. Szükséged lesz egy streaming eszközre, amely képes kezelni az UHD-t.

Előfordulhat, hogy módosítania kell kábel- vagy műholdcsomagját az UHD-tartalom eléréséhez.

A régi Blu-ray lejátszót is ki kell cserélni. Az UHD Blu-Ray játékosok felülmúlják a meglévő 1080p Blu-Ray-t, és nagyobb felbontáson is játszanak.

Szükség lehet egy új HDMI kábelre is. Míg a HDMI 1.4 képes UHD felbontást megjeleníteni, addig a HDMI 2.0-nak 60 képkocka/másodperc sebességgel kell megjelenítenie azokat. A legtöbb UHD-tartalom továbbra is 30 képkocka/másodperc.

A szabvány még mindig fejlődik, és eltart egy ideig, amíg univerzálissá válik, de az Ultra HD Premium logónak biztosítania kell, hogy amit vásárol, az még évekig használható legyen.

Szólj hozzá