2022. jan 10.

Digitális méregtelenítés: hogyan és miért?

írta: Érdekes Világ
Digitális méregtelenítés: hogyan és miért?

pexels-shvets-production-7194756.jpg

Az elmúlt 10 évben a digitális technológia szó szerint elfoglalta a világot. A folyamatos használat csökkenti az összpontosítási képességünket, és ez kihat a termelékenységünkre. A digitális méregtelenítés révén életünk számos területére pozitív hatást gyakorolhatunk.

A számítógép a legtöbbünk munkafolyamatának kötelező része, a tévé az esti családi kényelem szerves részét képezi, a táblagép az "új" könyv. És a telefonok…. mindig kéznél vannak. Ma is szinte lehetetlen elképzelni nélkülük mindennapjainkat.

Gondolkozott már azon, milyen gyakran használja mobiltelefonját? Naponta hányszor oldja fel és zárja le, nyit meg különféle alkalmazásokat, nézi meg a közösségi oldalakat, küldjön üzenetet vagy csak tartsa a kezében?

Egy friss tanulmány szerint egy átlagos ember naponta 2617 alkalommal érinti meg és használja a telefonját. A rendszeres felhasználóknál ez a szám még magasabb - napi 5427-szer. Az ilyen adatok felvetik a kérdést, hogy miért lettünk ennyire megszállottjai a digitális világnak az elmúlt években, és itt az ideje, hogy „kikapcsoljunk” az ezzel járó hülyeségekből?

Milyen negatív hatásai vannak a közösségi hálózatoknak?

Internet függőség

A közösségi hálózatok használata függőséget okoz. Kutatások szerint még jobban függőséget okoznak, mint az alkohol és a cigaretta. Ha gyakran használják a mindennapi életben, negatívan befolyásolják a személyes és a szakmai életet, és zavarják a személyközi kapcsolatokat. Ráadásul a virtuális világtól való függőség jelentősen csökkenti az emberek azon képességét, hogy a valóságra és a körülöttük zajló eseményekre összpontosítsanak.

Önbizalomhiány

A közösségi oldalakon való böngészés nagy hatással van önbecsülésünkre. Ott találkozhatunk leggyakrabban gyönyörű, tökéletes testű nők fotóival, izmos férfiakkal, boldognak tűnő családokkal és egyéb dolgokkal, amelyekről sokan álmodoznak, de nem sikerül megvalósítani. Egy bizonyos ponton sokan elkezdjük összehasonlítani magunkat másokkal, és ez csökkenti önbecsülésünket és önbizalmunkat.

Fontos megjegyezni, hogy az összehasonlítás rossz és nagyon veszélyes szokás, amely csak a bizonytalanság, a magány és a boldogtalanság érzéséhez vezet. Határozottan egészségtelen az ember pszichéje számára.

Szorongás és depresszió

A közösségi média túlzott használata szorongást és depressziót okozhat. Ennek egyik fő oka, hogy az általunk létrehozott elektronikus kommunikáció és kapcsolatok érzelmi szinten nem elégítenek ki bennünket. Velük társadalmilag meglehetősen elszigeteltnek érezzük magunkat. Az ilyen problémák megjelenésének másik oka az önbecsülés csökkenése, amelyet már említettünk.

Kevesebb időt töltünk valódi emberekkel

A kommunikáció a jó lelki egészség fontos része. Ám a közösségi média megjelenésével örökre "ragaszkodunk" mobiltelefonunkkal és táblagépünkkel, és kevesebb időt töltünk a személyes kommunikációval. Ha sok barátod és követőd van az interneten, az nem jelenti azt, hogy jobb társasági életed van. Fontos, hogy valódi kapcsolataink legyenek – barátok, rokonok, ismerősök, akikkel élőben kommunikálhatunk, nem online.

Miért érdemes digitális méregtelenítésbe kezdeni?

Először tegyük fel magunknak a kérdést, mi használunk technológiát, vagy ők használnak minket?

Minden boldogságguru arról beszél, hogy mennyire fontos kapcsolatot teremteni önmagunkkal és a minket körülvevő világgal. A digitális technológia folyamatos használata azonban nagymértékben gátolja ezt az alapvető szabályt.

Fókuszálási képességünk drasztikusan csökkent, és ez kihat a termelékenységünkre. A digitális méregtelenítés révén életünk számos területét pozitívan befolyásolhatjuk – a társadalmi kapcsolatoktól és a munkahelyi környezettől a személyes célokig és álmainkig. Ha produktívabbak vagyunk, elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat az életünkkel.

Kikerülhetjük-e a digitális világot, és hogyan érhetjük el?

Vannak, akik a digitális méregtelenítést a közösségi hálózatok és a digitális eszközök használatától való teljes tartózkodáshoz kötik. Ez azonban néha lehetetlen, hiszen a technológia is a szakmai életünk része. Ezért fontos, hogy nekünk dolgozzanak, ne fordítva.

Hogyan érhetjük el ezt?

Értesítések kikapcsolása

Az értesítések fogadása tájékoztatja Önt, de egyben elvonja is a figyelmét. Ha fél óra alatt 5-ször megszakítják, nem fog tudni teljes mértékben a tevékenységeire koncentrálni.

Ne használjon digitális eszközöket étkezés közben

Az edények mellé vagy a tányér fölé helyezett telefonok – gyakori látvány az éttermekben. Kutatások szerint, ha nem is használjuk, már a telefon asztalon való jelenléte elvonja a figyelmünket és rontja a beszélgetés minőségét. Ennek az az oka, hogy folyamatosan nézzük és így nem vagyunk 100%-osan jelen. Minél több energiát fektetünk a telefonunkba, annál kevesebbet adunk a helységben tartózkodóknak.

Állítsa be az idejét digitális eszközök használata nélkül

Sokan folyamatosan úgy érzik, hogy hiányzik valami, amikor nincsenek eszközeik, de a méregtelenítés megváltoztathatja ezt, és helyreállíthatja a normális érzékelést és érzéseket.

Kezdetnek állíts be egy olyan napszakot, amikor ne használj semmilyen digitális technológiát – például ebéd közben. Legyen következetes, és tegye ezt minden nap. Egy héttel később gondoljuk át, mi változott és hogyan érzed magad. Ha elégedettek vagyunk a változtatással, valószínűleg több „eszközmentes órát” fog hozzáadni a méregtelenítéshez.

Ne használjon digitális eszközöket a hálószobájában

A legtöbb ember ébresztőóraként használja a telefonját. De miközben beállítjuk az ébresztés idejét, nem mulasztjuk el a közösségi hálózatok ellenőrzését sem. A legjobb megoldás, ha telefonját a hálószobán kívül hagyja, és befektet egy ébresztőórába. Amellett, hogy javítja az alvás minőségét, valószínűleg pozitív hatással lesz a partnerrel való kapcsolatára.

Fedezze fel újra a papírt

Ha elégedettebb, ha egy igazi könyvet olvas, nem egy táblagépet, akkor nincs egyedül. A könyvek nincsenek tele figyelemelterelő alkalmazásokkal, ami biztosítja az olvasásra való teljes összpontosítást.

Ráadásul a kutatások szerint az agy hatékonyabban asszimilálja az absztrakt információkat, ha azok papíron vannak. Cserélje ki az internetes hírek olvasását újságokkal.

Védje a szemét

A legtöbben a napjuk felét a képernyőt bámulva töltik. Ez gyakran negatív hatással van testi egészségünkre – különösen a szemre. A mellékhatások, például a szemszárazság, a homályos látás és a fejfájás megelőzése érdekében ajánlott betartani a „20-20-20” szabályt. Ez a következő: minden 20 percben, amikor a telefonjára vagy a számítógép képernyőjére néz, 20 másodpercig mozgassa a tekintetét egy 6 méterrel távolabbi tárgyra. És ne felejts el pislogni!

Íme néhány tipp a teljes digitális méregtelenítéshez:

Ha úgy dönt, hogy teljesen feladja a digitális világot, megteheti a következő lépéseket:

  • Határozza meg, mennyi ideig tart a digitális méregtelenítés – egy nap, egy hétvége vagy egy egész hét
  • Tájékoztassa barátait és családját a megkezdett tevékenységről, és kérjen tőlük segítséget és támogatást
  • Találja meg a módját, hogyan terelje el magát, és töltse ki az idejét
  • Törölje a közösségi média alkalmazásokat a kísértés csökkentése és a hozzáférés korlátozása érdekében
  • Menjen el, étkezzen a barátokkal vagy sétáljon, amikor megnő az igény a digitális technológia használatára
  • Vezess naplót a fejlődésed nyomon követéséhez

A digitális világból való menekülés nehéz, sőt megterhelő feladat lehet. Telefonja vagy laptopja nélkül ingerültnek, nyugtalannak vagy unatkozónak érezheti magát. De mindenképpen megéri. A digitális méregtelenítés segít megerősíteni a kapcsolatokat a családdal és a barátokkal, másként tekint az életre, és több szabadidőt biztosít azokra a dolgokra, amelyeket szeretsz csinálni.

Szólj hozzá