2022. jan 10.

Hogyan lehet felismerni a poloskát?

írta: Érdekes Világ
Hogyan lehet felismerni a poloskát?

agyi_poloska_az_agyon.jpg

Hogyan lehet megkülönböztetni a poloskákat a többi rovartól a lakásban?


Ez egy olyan téma, amely sok embert izgat még abban a modern világban is, amelyben élünk. Ezért úgy döntöttünk, hogy foglalkozunk e rovar néhány jellemző tulajdonságával.

Itt olvashatunk arról, hogy hogyan szabaduljunk meg az ágyi poloskáktól.

Hogy néz ki egy poloska?

A kifejlett poloska többnyire barna színű. Ha egy rovar éhes, lehet, hogy világosabb, majdnem vörös. A vérrel való táplálkozás után a poloska elsötétül, néha szinte feketévé válik.

Ezenkívül a jól táplált poloska teste meghosszabbodik és vastagabbá válik a vérrel való telítettség miatt. Ez úgy néz ki, mint egy szárnyatlan csótánylárva. A poloska testmérete 4 és 8 mm között változik, a hímek és a nőstények méretében gyakorlatilag nincs különbség.

A poloska testének lapos formája jól védi az összezúzódástól és az emberi támadástól. Vérivás után azonban a poloska sebezhetőbbé válik. A táplált és összezúzott poloskák csúnya barna foltokat hagyhatnak az ágyon, ami gyakran az első jele annak, hogy poloska van a lakásban.

Hogyan néz ki a poloska, és hogyan lehet megkülönböztetni a lakásban lévő többi rovartól

A poloska lapos, széles testű. Ha éhes, felülről nézve szinte kerek lesz. Ugyanakkor a testén lévő szárnyak hiánya miatt mindig jól látható a hasi szegmensek ízületeinek szűkülése.

Poloska az ágyban és az emberi testen

Az ágyi poloska lárvái úgy néznek ki, mint a kifejlett rovarok, de kisebbek és világosabb színűek. A lárvák általában átlátszóak, telítettségük után jól látható bennük a vércsepp.

A poloskák által lerakott tojások hasonlóak a redukált rizsszemekhez. Ugyanolyan fehér színűek, hosszúkás alakúak és legfeljebb egy milliméter hosszúak.

Különbségek a poloskák és más "házi" rovarok között:

Ha kíváncsi arra, hogy mi a különbség a poloskák és az otthonunkban élő más rovarok között, itt megtudhatja:

  • Csótányok - A rövid antennájú csótányokkal ellentétben a poloskák nem rendelkeznek ilyen növedékekkel. Ezenkívül a kifejlett csótányok nagyobbak, mint a poloskák, és szárnyuk és hosszabb hasuk van.
  • Kullancsok – Külsőleg a poloskák többé-kevésbé hasonlítanak a kullancsokhoz. Itt a megkülönböztetéshez elég megszámolni a parazita lábait. A poloskákban, mint minden rovarban, 6, a kullancsokban, mint a pókfélék nemzetségének képviselőiben, 8 található.
  • Hangyák – A hangyák testalkata nagyon jól ismert: ezek a rovarok karcsúak, és a "derekukban" szűkültek. A poloskáknál még a lárvák is szélesek, és nincs ilyen szűkületük.
  • Bolhák és tetvek - méretük miatt szinte lehetetlen összetéveszteni a poloskát a bolhákkal és a tetvekkel: ha az előbbieket szabad szemmel nagyon nehéz látni, akkor a poloska jól látható rovarok.

Az ágyban lévő poloskák életmódban, aktivitásban, menedékben különböznek egymástól.

A poloskák éjszakai paraziták. Csak a "riasztás" - a felhalmozódásuk helyének elpusztítása vagy valamilyen rovarirtó hatás - képes mozgásra késztetni őket nappal.

A legaktívabb poloska 3-6 órás. Ebben az időben történik a legtöbb ember elleni támadás, és ennek eredményeként a harapások száma. A poloskák mobilitásuknak és kellően nagy mozgási sebességüknek köszönhetően percek alatt elérik az ágyat a lakás bármely sarkából, 20-25 percet étkeznek és gyorsan vissza is térnek menhelyükre.

Azokon a helyeken, ahol a poloskák várják a napot, a nőstények tojásokat raknak.

Az ágyban lévő poloskákat hetente egyszer etetjük. A fennmaradó időben, amikor a rovar felszívja a vért, a menedékében van, távol az emberektől. Ezért, ha néhány poloskát talál az ágyán vagy a kanapén, az azt jelenti, hogy sokkal több egyed található valahol a közelben elrejtőzve.

A poloska, mint minden más parazita, rendkívül szapora rovar. Minden nőstény több mint 300 petét tojik rövid élete során, ami napi 4-5 tojást jelent.

Szólj hozzá