2022. jan 28.

C-vitamin – jótékony hatással van az egészséges és élettel teli hajra

írta: Érdekes Világ
C-vitamin – jótékony hatással van az egészséges és élettel teli hajra

pexels-yan-krukov-7020320.jpg

Az emberi szervezet nem tudja előállítani és tárolni a C-vitamint, ezért fontos, hogy táplálékkal, napi szinten jusson hozzá! Nélkülözhetetlen a kollagén bioszintéziséhez, erős immunstimulánsként ismert, és kulcsfontosságú vitamin minden egészség és szépség vitaminkomplexumában.

Ezenkívül a C-vitamin egy erős antioxidáns, amely a vas felszívódásának javításával segít a szervezetben más antioxidánsok regenerációjában. A C-vitamin fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetre, de mi a hajra gyakorolt ​​jótékony hatásaira fogunk összpontosítani.

A szép és egészséges haj fontos része a jó megjelenésnek, de az elszíneződés, a stylistokkal végzett vegyszeres kezelés és a hőkezelés megzavarhatja a szerkezetét. Éppen ezért fontos, hogy ne csak azokban a pillanatokban vigyázzunk a hajadra, amikor azt tapasztaljuk, hogy nagy szükségünk van rá. Milyen előnyei vannak számára a C-vitaminnak?

A C-vitamin megállítja a hajhullást

A hajhullásnak számos oka lehet – hormonális egyensúlyhiány, terhesség, évszakváltozás, táplálkozási problémák, tápanyaghiány stb. Hiányt említve a szervezetben a vas hiánya okozhat hajhullást. Ebben és más esetekben a C-vitamin segíthet az ilyen problémák szabályozásában, mivel erős antioxidáns funkciói vannak, amelyek segítik a szervezetben a vas jobb felszívódását.

Emellett a C-vitamin jó partner a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek szintén a hajhagymák károsodásának okozói, ami szintén növeli a hajhullás kockázatát.

A C-vitamin sikeresen küzd a korpásodás ellen

A korpásodás az egyik legmaradandóbb, legbosszantóbb és legkellemetlenebb probléma, ha a hajról beszélünk. Megjelenése számos tényezőben gyökerezik - gyenge immunitás, táplálkozási hiányosságok , agresszív módszerekkel és készítményekkel végzett kezelés stb. A C-vitamin bevitele nemcsak az immunrendszer erősítését segíti elő , hanem általában a bőr egészségéről, így a fejbőrről is gondoskodik. A korpásodás állandó problémát jelenthet a megnövekedett mennyiségű szennyezés miatt, amely szabad gyököket halmoz fel fejbőrünkön, ami a fejbőr pórusainak eltömődéséhez és korpásodás megjelenéséhez vezet.

A környezeti szennyeződések hatására a bőrön felhalmozódó szabad gyökök nagyon károsan hatnak a hajra, szárazzá, gyengévé, törékennyé és károsodottá teszik azt. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai kitisztítják a szabad gyököket a pórusokból, és egészségessé és fényessé varázsolják a hajat.

A C-vitamin elősegíti a haj növekedését

Szeretnéd, ha gyorsabban nőne a hajad? Ebben az esetben érdemes a C-vitaminra is fogadni! Valójában ez a vitamin segíti elő a szőrtüsző növekedését. Ezenkívül segít megerősíteni és tisztítani a hajat.

A gyakori hajhullás esetében a C-vitamin kollagén termelése kiváló fehérjeként működik a haj növekedésében, mivel fokozza a vérkeringést és elősegíti a vastagabb haj növekedését.

Az új haj növekedése, az optimális sűrűség és állapot megőrzése az egészséges haj néhány jellemzője. A C-vitamin rendszeres bevitelével javíthatók, mert fontos szerepet játszik a kollagén szintézisben.

FONTOS:

Ha szervezete C-vitamin-hiányban szenved, mindig pótolhatja az egészséges étrendet, amely elsősorban friss, szezonális, C-vitamint tartalmazó gyümölcsökből és zöldségekből áll. C-vitamin-kiegészítőket is érdemes szedni.

Mérsékelt, napi 30-180 mg bevitel mellett a C-vitamin 70-90%-a szívódik fel, ha a bevitel meghaladja a napi 1 g-ot, a felszívódás 50% alá csökken. Ha étrend-kiegészítőket szed, az optimális napi bevitel 500 mg.

Mely élelmiszerekből juthatunk a legtöbb C-vitaminhoz?

  • Citrusfélék - narancs, grapefruit, mandarin, citrom és lime, datolyaszilva,
  • Gyümölcsök - eper, guava, kivi, feketeribizli, papaya, ananász
  • Zöldségek - paprika, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, karfiol, spenót
  • C-vitaminhoz kakukkfű és petrezselyem fogyasztásával is juthatunk.
Szólj hozzá