2022. jan 20.

12 természetesen méregtelenítő étel

írta: Érdekes Világ
12 természetesen méregtelenítő étel

pexels-polina-tankilevitch-4443492.jpg

Ha természetes módszert keres szervezete megtisztítására anélkül, hogy meg kell fosztania magát a szilárd ételektől és csak gyümölcsleveket fogyasztania, akkor a következő sorok Önnek szólnak. Ezekből megtudhatod, mely ételeknek van természetes méregtelenítő hatása, és jó, ha hozzáadod az étrendedhez. Támogatják a máj azon képességét, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól, javítja az emésztést, segít stabilizálni a vércukorszintet és elnyomja az éhséget.

Citrom

A citrom természetes tisztító tulajdonságai segítenek csökkenteni a káros baktériumok számát a szervezetben. A citrom kiváló C-vitamin forrás, és segít fenntartani a normál pH-értéket. A bennük található sav serkenti az epetermelést, ami segíti az emésztést, a C-vitamin pedig a méreganyagokat emészthető anyaggá alakítja. Köztudott, hogy minden citrusfélék gazdagok ebben a vitaminban, így azok is ebbe a kategóriába tartoznak.

A citrom segít a májnak a szervezet lúgos egyensúlyának fenntartásához szükséges enzimek előállításában.

Ha reggelente frissen facsart citromot adunk egy pohár meleg vízhez, vagy olívaolajjal ízesítjük a salátát, akkor egyszerű módja annak, hogy több citromot tegyünk az étlapunkba.
A citrom amellett, hogy támogatja a máj természetes méregtelenítő funkcióját, segít gyomorégés, légúti problémák, torokfájás és egészséges bőr esetén is.

Leveles és zöld zöldségek

A leveles zöldségek, mint a káposzta, brokkoli, spenót, saláta és hasonlók gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, köztük vasban, kalciumban, káliumban és magnéziumban, valamint antioxidánsokban. Ezen tápanyagok közül sok részt vesz a méregtelenítési folyamatban, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget kapjunk belőlük, ha azt szeretnénk, hogy a méregtelenítő rendszer hatékonyan működjön.

Kiváló rostforrás is, amely kiegyensúlyozza a vércukorszintet és hosszabb ideig jóllakott. Keserű ízű zöldségek, például fehérrépa, rukkola, csalán, brokkoli, cikória és mások. serkentik az élelmiszer-enzimek és az epe termelését is, ami lehetővé teszi, hogy több tápanyagot szívjon fel és szívjon fel az étrendjében.

A zöld gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak klorofillt. Tanulmányok kimutatták, hogy a méreganyagok semlegesítésével segít méregteleníteni a nehézfémeket és a környezet által okozott egyéb szennyező anyagokat.

Cékla

A cékla erős antioxidáns hatású zöldség, amely számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek tisztító és méregtelenítő hatásúak.

Remek forrása a C-vitaminnak, rostoknak, antioxidánsoknak és olyan fontos ásványi anyagoknak, mint a kálium és a mangán. Folsavban is gazdagok, ami elősegíti az anyagcserét és a méregtelenítést.

A répában található tápanyagok közé tartozik a betain, amely segít a májnak a méreganyagok eltávolításában; pektin - rostok, amelyek megtisztítják az eltávolított méreganyagokat, hogy azok ne kerüljenek vissza a szervezetbe.

Sárgarépa

A béta-karotin, a rost, a C-, B- és A-vitamin, valamint a sárgarépában található kálium támogatja az immunrendszert, az emésztést, a szív és a bőr egészségét, valamint a természetes méregtelenítést.

A nyers sárgarépa egyedülálló rostot tartalmaz, amely felszívja a felesleges ösztrogént, és segít eltávolítani a szervezetből. Ezenkívül eltávolítják a veszélyes bakteriális méreganyagokat, megakadályozzák azok felszívódását és segítik a vastagbél tisztítását. Az A-vitamin csökkenti a zsír mennyiségét a májban.

A sárgarépa bizonyos antibakteriális vegyi anyagokat is tartalmaz, így valójában képes enyhe antibiotikumként hatni, amely csökkenti a bélgyulladást.

Avokádó

Az avokádó magas rost-, C- és K-vitamin-, kálium- és folsavtartalmának köszönhetően szuperétel. Kiváló forrása a szív számára egészséges zsíroknak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást a szervezetben. Az avokádó stabilizálja a vércukorszintet, és megöli az édesség- és szénhidrátéhséget.

Tojás

A tojás tápanyagként tartalmaz ként. Ez egy olyan ásványi anyag, amely leginkább a fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg. A kén a méregtelenítési folyamat egyik kulcsfontosságú eszköze, hiszen a glutén (a szervezetünkben három aminosav által szintetizált fehérje) összetevője, amely szabályozza az anyagcserét, fenntartja a májműködést és elősegíti a méregtelenítést.

Fokhagyma

A fokhagyma egészségügyi előnyei az idők során bizonyítottan és vitathatatlanok. Ennek oka az aktív összetevője - az allicin, amely természetes antimikrobiális termékként ismert. Jelentősen javítja a máj antioxidáns és méregtelenítő aktivitását.

Ezenkívül a fokhagyma kénben is gazdag, ezért jó táplálék a májban felhalmozódó nehézfémek eltávolítására. Nagyobb mennyiségben szedve segít a fertőzések leküzdésében, csökkenti a vérnyomást és fenntartja a normál koleszterinszintet.

Kurkuma és fahéj

A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, és fenntartja az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, ami a máj méregtelenítését is segíti.

A kurkuma gazdag antioxidánsokban is, amelyek megvédik a sejteket a környezeti szennyeződések okozta oxidatív károsodástól, valamint az élelmiszerektől és a víztől. Ezenkívül a kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik a fájdalom enyhítésére.

A kurkumához hasonlóan a fahéj is magas az antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket, és erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Petrezselyem

A petrezselyem természetes vízhajtó, amely fenntartja a vesék azon képességét, hogy fokozza a vizelettermelést, és eltávolítja a szervezetből a felesleges folyadékot, ami elrejti méregtelenítő funkcióját. Az ásványi anyagok, például a cink, a magnézium és a kálium magas szintje csökkenti a vesék és a máj toxicitását.

A petrezselyem kiváló forrása a C-, K-, A- és B12-vitaminnak is, amelyek támogatják az immunrendszert, a csontok egészségét és csökkentik a gyulladást a szervezetben. Ezenkívül támogatja a májat, különösen májbetegség, cukorbetegség és mások jelenlétében.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy kerüljük a petrezselymet a terhesség alatt, mivel ez a menstruáció serkentésével jár.

Diófélék és magvak

Dió, mandula, brazil dió, pisztácia, fenyőmag, chia mag – mind gazdagok Omega-3 zsírsavakban, amelyek nemcsak a máj egészségét támogatják, hanem az egészséges sejteket is megtartják a szervezetben. E-vitaminban és antioxidánsokban is gazdagok, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől.

Spárga

A tojáshoz hasonlóan a spárga is remek glutén forrás, amiről már említettük, hogy elengedhetetlen a méregtelenítéshez. A spárga emellett gazdag rostokban, folsavban, A-, C-, E- és K-vitaminban, krómban és ásványi anyagokban, amelyek fenntartják az optimális vércukorszabályozást.

Egy 2010-es tanulmány szerint a spárga természetes vizelethajtóként is működhet, és segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges sótól és folyadéktól.

Gyömbér

A gyömbér az emésztést, a vérkeringést és az izzadást serkentő képessége miatt természetes méregtelenítő funkcióval rendelkező élelmiszerek közé tartozik.

Szólj hozzá