2022. júl 29.

Melyek a gyakori képernyő felbontások?

írta: Érdekes Világ
Melyek a gyakori képernyő felbontások?

pexels-pixabay-38568.jpg

Képernyőfelbontások

A képernyő felbontását a képpontok száma, a képernyőn megjeleníthető grafikus információ minimális egységei határozzák meg. Ez viszont összefügg a grafikus kártyával és a számítógép képernyőjének alakjával, valamint a képaránnyal, vagyis a képernyőn megjelenő vízszintes és függőleges képpontok számának arányával vagy szorzatával.

Fontos tisztázni, hogy a képernyőfelbontás kifejezés mind a számítógép-monitorokra, mind a televíziókra, a mobileszközökre vagy bármely más képernyővel rendelkező eszközre vonatkozik.

Ezen csapatok mindegyikének van egy sajátos határozata, ami a következő besorolást eredményezi:

  • HD felbontás: A HD a ma létező nagyfelbontású szabványokra utal. Közülük a következőket lehet megemlíteni:
  • QHD (Quarter of High Definition): Alacsony kategóriás eszközökben használatos. 960 x 540 pixel felbontású.
  • HD (High Definition): Ez nem teljes nagy felbontású, de ez az első felbontás, amely HD-nek számít. 1280x720 pixeles. Gyakran 720p-nek nevezik.
  • FD (Full High Definition): 1920 x 1080 pixeles felbontással ez a szabvány a teljes nagy felbontáshoz. Gyakori, hogy csak 1080p felbontásnak hívják.
  • QHD (Quad High Definition): Főleg okostelefonokban használják. Általában 1440p vagy 2K felbontásnak nevezik. 2560 x 1440 pixeles.
  • UHD (Ultra High Definition): Ez a felbontás sokkal nagyobb, mint az FD, ami a közép- és csúcskategóriás tévékben megszokott. 4K vagy 2160p képernyőfelbontás néven ismert. 3840 x 2160 pixeles.
  • UHD 8K (Ultra High Definition 8K): Jelenleg a maximális felbontás szabványa, amely 4k szabványnak felel meg. Felsőbb kategóriás TV-kben használják. 7680 4320 pixeles, és 4320p vagy 8K felbontásnak is nevezik.
  • VGA felbontás: a legtöbb VGA- felbontáson alapuló képernyőfelbontás a HD-szabványok térnyerése miatt megszűnt. Ezek a következők: QVGA (Quarter Video Graphics Array), VGA (Video Graphics Array), FW VGA (Full Wide Video Graphics Array), SVGA (Super Video Graphics Array), WSVGA (Wide Super VGA), XGA (Extended Graphics Array) ) ), WXGA (Wide Extended Graphics Array), XGA + (Extended Graphics Array Plus), WXGA + (Wide Extended Graphics Array Plus), SXGA (Super Extended Graphics Array Plus), SXGA + (Super Extended Graphics Array Plus), WSXGA + (Widescreen Super Advanced Graphics Array Plus) és UXGA (Ultra Advanced Graphics Array).

A felbontás és a képernyő mérete közötti kapcsolat

Valójában nincs ideális kapcsolat a felbontás és a képernyő mérete között, hiszen ez többek között a berendezés használatától, valamint a videokártyától és a monitor típusától függ.

Például normál Windows használathoz 1366 x 768 pixel áll rendelkezésünkre, míg ha képszerkesztésre vagy jó minőségű videók lejátszására törekszünk, akkor 1920 x 1080 pixeles felbontásra van szükségünk.

Ezért a legjobb, ha ismeri az egyes érintett elemek specifikációit, hogy megtalálja a megfelelő kombinációt.

Szólj hozzá