2022. aug 31.

Cikória – mit kell tudnunk a gyógynövény tulajdonságairól?

írta: Érdekes Világ
Cikória – mit kell tudnunk a gyógynövény tulajdonságairól?

wait-away-ge575c0060_1920.jpg

A cikória gazdag múlttal rendelkező növény, mint gyógyhatású anyag és a kávé egészséges, koffeinmentes helyettesítője. Évezredek óta használják mind az ájurvédikus gyógyászatban, mind a nyugati herbalizmusban.

Mi az a cikória?

A cikória elterjedt Európában és Észak-Amerikában , vadon is előfordul, és gyakran összetévesztik a gyomnövényekkel. Ugyanabból a családból származik, mint a többi nagyon hasznos gyógynövény – a pitypang, a kamilla és az echinacea , és megosztja bizonyos tulajdonságaikat.

Az emberek főleg a gyökérhez használják, amely hosszú és fehér. A legnépszerűbb - közönséges cikória - színei kék-lila. A levelek is ehetők, kicsik és zsenge - salátához alkalmasak.

A vastag cikória gyökerét megpörkölik és porrá őrlik , hogy csokoládé ízű kávét készítsenek. Valójában már a 15. században elkezdték használni. A hagyomány eredetileg a franciák körében terjedt el, és Európa nagy részén általánossá vált, ahol a kávét nem lehetett termeszteni, vagy túl drága volt.

A növény 7 jótékony tulajdonsága

1. Támogatja az emésztőrendszer egészségét

Kezdjük a legfontosabbal – a cikória az élelmi rostok természetes forrása, mint például az inulin és a fruktán (kisebb mennyiségben), amelyek probiotikumok . Javítják a bélműködést azáltal, hogy elősegítik a jó baktériumok szaporodását.

Ezért a növényt nagyon jól tolerálják a gyomor-bélrendszeri tünetekkel küzdők.

Ezenkívül az inulin különösen a következőkben segíthet:

  • enyhíti a székrekedést
  • a bélgyulladás csillapítására
  • a káros bélbaktériumok szaporodásának gátlására

2. Támogatja a máj egészségét

Valójában a cikória májműködést támogató gyógynövénynek számít, és még a "máj barátja" nevet is kapta .

A gyógynövény gyökere olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek természetesen serkentik az epetermelést. A megfelelő epetermelés mind az egészséges emésztés szempontjából fontos, mert segíti a zsírlebontást, mind a méregtelenítéshez , mert segít eltávolítani a salakanyagokat és a méreganyagokat a szervezetből .

A modern kutatások azt is kimutatják, hogy a gyökérkivonat segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és megvédeni a sejteket a májkárosodástól.

3. Hasznos a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére

Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyógynövény gyökérkivonata növeli az adiponektin szintjét , amely fehérje szabályozza a vércukorszintet. Ez segíthet késleltetni vagy megelőzni a cukorbetegséget.

A cikória kifejezetten előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára . Például úgy tűnik, hogy javítja a glükóz és a kalcium stabilitását, csökkenti a vérnyomást és támogatja az egészséges májműködést. Ezek az előnyök azonban leginkább a nőknél tapasztalhatók.

4. Támogatja a fogyást

Az inulint tartalmazó élelmiszerek alacsonyabb kalóriát és zsírt tartalmaznak. Ezek az ételek lehetővé teszik az emberek számára, hogy jól étkezzenek, miközben csökkentik az általános kalóriabevitelt, így könnyebben fogynak le anélkül, hogy nélkülözni kellene. Éppen ezért a cikória számos diéta fontos eleme.

Ezenkívül, mivel hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez, a diétás fehérjeporok és snackszeletek általában növényi kivonatot tartalmaznak.

5. Hasznos ízületi gyulladás kezelésében

A cikória kivonat jótékony hatással van az osteoarthritis kezelésében. A növényben található polifenolokról úgy gondolják, hogy leküzdik a gyulladást.

A gyógynövény szedése javítja a véráramlást és a vörösvértestek működését. Ez segíthet a gyulladás leküzdésében és az ízületi gyulladás kezelésében. A cikóriagyökérről bebizonyosodott, hogy a köszvényből eredő ízületi gyulladások esetén is hasznos, de ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

6. Javítja az agyműködést

A cikória gyökér nagyon gazdag mangánban és B6-vitaminban , amelyek szerepet játszanak az agy egészségében. A mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező értágító, amely támogatja az agy vérellátását, valamint küzd a szabad gyökök ellen. A B6-vitamin támogat bizonyos szinapszisokat az agyban.

Mindez nagyon fontos, különösen az idősek számára, akik nehezebben tudnak koncentrálni, vagy bizonyos információkra emlékeznek. A cikória csökkentheti ezeket a tüneteket, javítva az általános agyműködést.

7. Segít kezelt bőrproblémák esetén

A cikóriagyökér kivonat javíthatja a bőr védő funkcióját . Hasznos az öregedési folyamatot gyakran kísérő szárazság esetén. Hatóanyagai hatékonyan fenntartják a homeosztázist és megakadályozzák a bőrelváltozásokat.

Ugyanakkor a cikória számos bőrproblémára is hasznos. Megállapították, hogy gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a candida és az ekcéma bizonyos formáinak kezelésében. A kezelést helyileg alkalmazzák.

Ehhez 2 evőkanál őrölt cikóriagyökérre és egy pohár forrásban lévő vízre lesz szüksége . Hagyja a keveréket 30 percig állni. Mártsa be a gézkötést a folyadékba, és helyezze fel az érintett területekre. Lefedheti a kötést, és körülbelül 30 percig rajta hagyhatja. Ismételje meg minden reggel és este egy héten keresztül.

Szólj hozzá