2021. dec 09.

Az infrakabin előnyei, hátrányai

írta: Érdekes Világ
Az infrakabin előnyei, hátrányai

pexels-sergey-torbik-7365512.jpg

Sokan különösen kellemesnek tartják az infravörös sugárzásból származó meleget. Főleg, ha problémái vannak a hátával vagy az ízületeivel. 

De számos ok miatt nem ideális minden alkalommal wellness részlegbe menni. 

Mi az a hőkabin?

Ez alatt a padokkal vagy nyugágyakkal ellátott faházakat értjük, amelyek nem szaunakályhával, hanem infravörös modulokkal vannak felszerelve. Az infravörös fűtőtestek elsősorban nem a környezeti hőmérsékletet, hanem közvetlenül a testet melegítik. A hősugarak nagyon hasonlítanak a nap sugaraihoz, és ezt is érzik.

Mivel ez a hatás már viszonylag alacsony hőmérsékleten is elérhető, az idősebbek is jól tolerálják a fűtött kabinokban való tartózkodást. Az egy-négy fős kis izzasztófülkéknek számos egyéb előnye mellett vannak hátrányai is.

A fűtőkabin előnyei

1. Mérsékelt meleg

A szauna az izzadásról szól. Infrakabinban szeretné feltölteni az akkumulátorait. A beépített sugárzók infravörös sugarakat bocsátanak ki, amelyek közvetlenül melegítik fel a bőrt. Innentől az energia a véren keresztül kellemesen eloszlik a testben. Sokan kifejezetten kellemesnek tartják ezt a meglehetősen száraz meleget. Ha tehát szeretne egy extra adag meleggel otthonában kényeztetni magát - főleg a hideg, nedves téli napokon - anélkül, hogy feloldódna, akkor a fűtött kabin vásárlása a megfelelő választás.

Típustól függően fűtött kabinban is meg lehet izzadni. De közel sem olyan erős, mint egy finn szaunában.

2. Gyermekek és idősek számára is alkalmas

A finn szauna melege keringési zavarokat okozhat. Sok idős ember ezért tartózkodik a szaunázástól, pedig a hőség különféle egészségügyi problémákon segíthet. Mivel az infraszauna sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működik, jó alternatíva lehet. A gyermekek vagy az idősek nagyon alacsony hőmérséklettel kezdhetik, és lassan megközelíthetik kényelmes hőmérsékletüket.

3. Csillapítja a fájdalmat és erősíti az immunrendszert

A fűtött kabinok különösen alkalmasak mozgásszervi problémák esetén. Például a mély meleg segít enyhíteni az izomfeszültséget. A meleg enyhíti az ízületi fájdalmak, a fejfájás, a hátfájás és a reuma tüneteit is. Azok, akik rendszeresen használják privát infrakabinjukat, erősítik az immunrendszerüket és javítják az arcszínt.

Ha konkrét orvosi oka van annak, hogy megfelelő fűtött kabint keres, előtte konzultáljon orvosával. Mert vannak a piacon különböző infravörös forrású kabinok. Míg a közép- és hosszúhullámú sugárzás (IR-C sugárzás és IR-B sugárzás) csak a bőr felső rétegeit éri el, addig a rövidhullámú IR-A sugárzás a bőr alatti szövetekbe hatol. Ha tudja, hogy melyik sugárzás a megfelelő az Ön számára, pontosabban körülnézhet. Mert a választék folyamatosan bővült az elmúlt években.

Az infrakabin hátrányai

1. Kevesebb izzadás

Ha szereti, ha pár perc szaunázás után sós patakokban folyik le hátán az izzadság, csalódni fog az infrakabinban. A hő sokkal alacsonyabb, és csak nagyon kis mértékben serkenti a pórusok izzadását. Főleg, ha az alacsonyabb hőmérsékleti tartományban (20-40 fok) élvezi a meleg fürdőt.

2. Kevesebb rituálé

Sok ember számára a szaunázás egy rituálé, amelyet megszerettek. Több fogásra készül, élvezi a friss forrázat csípős illatát, majd izzadtság után jéghideg vízbe merül. Az infrakabinban történő hőfürdő viszont egyszeri használatra korlátozódik. A hideg zuhany nem feltétlenül tartozik ezek közé.

3. Nagyobb tisztítási erőfeszítés

Az alacsonyabb hőmérséklet miatt gyorsabban terjednek a baktériumok és a szagok, mint a rendszeresen erősen felmelegített szaunában. A legjobb, ha mindig törölközőt használunk alátétként. Erős tisztítószerekkel károsíthatja a fát. Jobb, ha rendszeresen áttörli a felületeket enyhe szappanos oldattal.

Kinek alkalmas az infrakabin?

A fűtött kabin rendszeres használata előnyös és - a fűtőtest típusától függően - terápiás hatást fejt ki, különösen az izom- és ízületi problémákkal küzdők számára. A hosszan tartó használat vagy a nem megfelelő típusú lámpák bőrkárosodásának elkerülése érdekében jobb, ha vásárlás előtt kérdezze meg orvosát.

A költségek nagyban változnak a mérettől és a jellemzőktől függően. A szaunával ellentétben az infrakabin könnyen beépíthető bármely nappaliba. Az üzemeltetési költségek is nagyon olcsók. Mivel már nincs szükség előmelegítésre, könnyebben beépíthető a fűtött kabin rendszeres használata a mindennapokba.

Szólj hozzá