2021. dec 09.

Citromolaj - felhasználás, ellenjavallatok

írta: Érdekes Világ
Citromolaj - felhasználás, ellenjavallatok

citrom.jpg

A főzéshez használt citromolaj egészségügyi és fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik a gyümölcs héjából kivont (vagy gőz desztillációval nyert) olajtól. A citromízű olívaolaj jó kozmetikum is lehet, különösen, ha folyékony E-vitamint vagy E- és A- vitamin keveréket ad hozzá. A természetes citromolaj azonban szélesebb spektrumú.

A citromolaj tulajdonságai

A természetes citromolaj fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, összehúzó, szárító, tonizáló és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Külsőleg alkalmazva a viszketést is csillapítja.

Belsőleg és külsőleg használt citromolaj védi a sejteket, antioxidáns, ezért késlelteti az öregedési folyamatokat is. A citromolaj képes csökkenteni a koleszterinszintet és szabályozni az emésztési folyamatokat, valamint felgyorsíthatja a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

Kutatások kimutatták, hogy a citromolaj hatással van az aerob baktériumokra. Az elvégzett tesztek következtetései az voltak, hogy a citromolaj aktívabb a gram-pozitív baktériumokkal szemben, mint a gram-negatív baktériumokkal szemben.

Citromolaj - külső és belső használat, adagolás

A citromolajat a kozmetológiában, a betegségek megelőzésében, valamint a légzőszervi fertőzések, a pattanások és a korpásodás kezelésében használják. Sikeresen alkalmazható rovarriasztóként és készítményként, amely csillapítja a viszketést a harapások után. Nyugtató hatása van, ha masszázsra használják.

Citromolaj az arcra - a citromolaj az arcra különösen pattanásokra vagy problémás bőrre ajánlott. Felgyorsítja a bőrelváltozások gyógyulását és a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyú szekrécióját, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, megakadályozva ezzel a baktériumok szuperfertőzését.

Az elszíneződés elleni citromolaj élénkíti, finoman fehéríti a bőrt és kiegyenlíti annak színét.

Citromolaj hajra - segít a korpásodás elleni küzdelemben és csökkenti a zsíros hajat. Jól tisztít és segít a mycosis és a fejbőrön belüli bőrelváltozások kezelésében. A citromolaj belső használata csökkenti az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát.

Emellett támogatja az emésztést és küzd a gyomorégés ellen. A citromolajat a légzőrendszer és a torok betegségeinek kezelésében használják, és támogatja a megfázás és a bakteriális fertőzések kezelését.

Ellenjavallatok a citromolaj használatához

A citromolaj használata ellenjavallt napozás esetén. Az ultraibolya sugárzás úgy reagálhat az olajjal és a bőrrel, hogy pigmentációt és hiperpigmentációt, azaz elszíneződést okoz.

A citromolajat nem ajánlják terhes nőknek vagy kisgyermekeknek. A citromolajat nem szabad alkalmazni citrusallergia vagy allergiás bőrirritációra hajlamos emberek esetén.

Szólj hozzá