2021. dec 12.

Tippek televízió vásárláshoz

írta: Érdekes Világ
Tippek televízió vásárláshoz

pexels-jeshootscom-1201996.jpg

Televíziót fog vásárolni? Nagyon sok választási lehetőséged van. 4K, OLED, QLED, interaktív vagy intelligens: mindenki számára létezik TV készülék.

Melyik a legjobb tévé?

A legjobb TV természetesen nem létezik. Mindenkinek megvannak a saját kívánságai és követelményei. Vannak olyan specifikációk és funkciók, amelyek minden jó televízióban visszatérnek. Az egyik egy 4K képernyő.

Ez lehetővé teszi, hogy a legszebb képeket varázsolja el televízióján, ha a forrásanyagot természetesen 4K-ban rögzítik. A 4K (más néven Ultra HD ) valójában egy OLED vagy QLED képernyőt is tartalmaz. A következő bekezdésben elolvashatja, hogy pontosan mi a különbség a LED, az OLED és a QLED között.

Továbbá a legjobb TV természetesen egy okos TV. Különböző operációs rendszerek léteznek a televíziókhoz: egyesek az Android TV-t részesítik előnyben a Philips tévéknél, mások a Samsung vagy az LG televíziók WebOS-t. Nem arról van szó, hogy az egyik jobb a másiknál, hanem személyes választás.

A legjobb tévé rendelkezik elegendő csatlakozással (különösen a HDMI-vel), jó hangzást játszik le, szép távirányítóval és sokáig tart. Számos olyan televízió létezik, amelyek rendelkeznek mindezekkel a tulajdonságokkal, ezért mielőtt megvásárolná, érdemes elolvasnia egy áttekintő vagy összehasonlító tesztet a kedvencei között.

OLED, LED, QLED, LCD vagy 3D: milyen típusú tévék léteznek?

Különböző típusú televíziók vannak. Minőségi szintre vagy méretre vannak felosztva. Ha a képernyő alapján osztja fel, akkor a következő lehetőségeket kínálja:

LCD TV - Az LCD sok éven át a televízióban volt a szabvány, a plazma képernyőkkel együtt, amelyek szinte nem is léteznek. Az LCD tévék gyakran viszonylag olcsók, és valamivel kisebbek is, mint az OLED vagy a LED tévék. A LED nélküli tiszta LCD TV-ket már ritkán értékesítik.

LED TV - A LED TV LED-es lámpákat használ fényforrásként, de egyes márkák számára ez nem jelent mást, mint egy háttérvilágítású LCD TV-t. A LED tévék olcsóbbak, mint az OLED vagy a QLED, és különösen a 32 hüvelykes változatokat szokták értékesíteni.

OLED TV - Az OLED TV az LG találmánya. Más vállalatok is használják az OLED-t a televíziójukban, de csak az LG készíti a képernyőket. Az OLED-t napjainkban a legújabb okostelefonokban is széles körben használják. Az OLED nagy előnye a LED-hez képest a nagy kontraszt és a mély fekete kijelző, mert a LED-ek egyszerűen kikapcsolhatók. Az OLED TV-k a jó minőség miatt gyakran nagyobbak.

QLED TV - A QLED TV képernyőket a Samsung készíti. Valójában LED TV-k, tehát háttérvilágítással, de az úgynevezett kvantumpont technológiával kombinálva. Ennek eredményeként a színek jobban megjelennek, és teljesen hűek az élethez. A fényerő is nagyon magas.

3D TV - Néhány évvel ezelőtt a 3D televízió volt a szent grála. Manapság ez sokkal kevesebb, részben a VR szemüveg és a kiterjedt 3D-s képernyők mozikba érkezése miatt. A 3D-s TV-ket már soha nem adják el.

Milyen funkciókkal kell rendelkeznie a tévének?

A televíziónál a legfontosabb természetesen a képernyő. Akkor két dologról van szó: méretről és minőségről. Minél nagyobb a televízió, annál nagyobbnak kell lennie a felbontásnak, hogy éles képet kapjon. Ma a Full HD a leggyakrabban használt felbontás a kis televíziókhoz, a 4K TV pedig a nagy felbontáshoz. Azt is meg kell választania, hogy OLED vagy QLED televíziót szeretne-e; ezek gyakran még jobb minőségűek, főleg a mélyebb fekete szintek miatt.

A modern televízióval nem hiányozhat a több HDR formátum támogatása. Ez a rövidítés nagy dinamikatartományt jelent, ahol az alkalmas filmek és sorozatok színtartománya nagyobb. Nézzen meg például egy Netflix filmet HDR-ben, és élvezze a nagyon reális képeket. A szélesebb színskála miatt egy szín több árnyalata érhető el. Ennek a technikának köszönhetően a kontrasztok világosabbak. Például különösen a világos és sötét képek részletei tűnnek ki jobban. Különböző HDR formátumok léteznek, például Dolby Vision, HDR10 (+) és HLG.

De a hátulja is fontos. Például hány kapcsolat van? Ha Apple TV-t, PlayStation 4-t és laptopot szeretne csatlakoztatni a tévéhez, legalább 3 HDMI-portra van szüksége. Vegye figyelembe az egyéb kapcsolatokat is, például az internetkapcsolat Ethernet-portját, vagy akár az USB-kapcsolatot.

A HDMI szabvány szintén fontos szerepet játszik. A HDMI2.1 porttal rendelkező új televíziók nagyobb sávszélességet támogatnak, lehetővé téve számukra a 8K-s képek nagy képsebességgel történő feldolgozását. Nyilvánvaló, hogy ez csak akkor érdekes, ha a televízió képernyője alkalmas 8K felbontás megjelenítésére.

Ezen felül egy HDMI port ARC támogatással is jó. Ez a rövidítés az Audio Return Channel rövidítése, ahol a TV hangját HDMI-kábelen keresztül csatlakoztathatja a csatlakoztatott vevőhöz vagy erősítőhöz. Így a zenei rendszeren keresztül lejátszhatja a hangokat olyan alkalmazásokból, mint a Netflix és a Videoland, anélkül, hogy külön audio kábelt kellene használnia. A HDMI 2.1-vel rendelkező televíziók támogatják az eARC-t. Plusz ennek, hogy a képcső kiváló minőségű térformátumokat képes visszaadni az erősítőbe, például a Dolby Atmos és a DTS: X.

Ami minden bizonnyal a fontos tulajdonságokhoz tartozik: a hang. Az új tévék annyira laposak, hogy kevés hely marad a jó hangszórók számára. A hang gyakran kiábrándító, különösen a valamivel olcsóbb modelleknél. Különösen a hangzáshoz nagyon drága televíziót vásárolhat, de a hangsáv vagy a hanglemez is megoldás. Vagy talán már van házimozi-készlete, amelyet használni tud.

Szinte minden televízió, amelyet most megvásárolhat, intelligens tévé, amely (egyszerűsített) operációs rendszeren működik. Telepíthet például olyan alkalmazásokat, mint a Netflix és a Spotify, amelyeket aztán az internetjelén keresztül használhat. Néhány alkalmazás a telefonjával működtethető, így nincs szüksége távirányítóra.

Ez a távirányító egyébként még mindig fontos. Gyakran használja, ezért kényelmesen a kezében kell feküdnie, a gomboknak pedig könnyen hozzáférhetőnek és megnyomhatónak kell lenniük. Néhány távirányítónak külön gombja van például a Netflix számára.

Melyik tévét érdemes megvásárolni?

Ideje új televíziót választani? Ha összemérte a fenti tippek összes tulajdonságát, folytathatja a vásárlást. De melyik tévét vegye meg? Ez természetesen teljesen attól függ, hogy mit keres. A legfontosabb dolog, amire figyelni kell, a méret, a tulajdonságok és az ár. De természetesen minden árkategóriában van jó és kevésbé jó választás.

Szólj hozzá