2021. dec 30.

Tudnivalók a vezeték nélküli fülhallgatókról

írta: Érdekes Világ
Tudnivalók a vezeték nélküli fülhallgatókról

 pexels-soulful-pizza-3780681.jpg

Amikor az Apple 2016-ban örökre elbúcsúzott a klasszikus, vezetékes fülhallgatótól, sok okostelefon-felhasználó bepánikolt, és azon gondolkodott, hogyan fogják használni a fülhallgatót. Ma számos vezeték nélküli fülhallgató közül választhatunk, amelyek Bluetooth-kapcsolatot használnak. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a vezeték nélküli fülhallgató jobb-e, mint a klasszikus.

Mi tehát az igazi vezeték nélküli fülhallgató, és miért érdemes használni őket?

Annak tudatában, hogy milyen nehéz eldönteni az új technológia alkalmazását, úgy döntöttünk, hogy segítünk Önnek és megpróbáljuk megkönnyíteni a döntését.

A vezeték nélküli fülhallgatók különféle célokra és tevékenységekre használhatók. Többek között játékkal, zenehallgatással telefonon csatlakoztathatjuk őket számítógépekhez, televíziókhoz és néhány újabb eszközhöz. A legfontosabb különbség a klasszikus és a vezeték nélküli fülhallgató között az a „szabadság”, amelyet a vezeték nélküli fülhallgató ad nekünk. Nincs több kusza kábel, nincs több törő és hasító kábel, csak Bluetooth kapcsolat.

Miért használjak vezeték nélküli fülhallgatót?

A valódi vezeték nélküli fülhallgató használatának számos előnye van. A legfontosabb előnyök:

  • Kényelem - Mint említettük, a kábel állandó kellemetlenséget okozhat, függetlenül attól, hogy mit csinálunk. A vezeték nélküli fülhallgatókon nincs ilyen akadály. A Bluetooth technológia minősége is folyamatosan javul, többek között manapság elég tisztán hallgathatunk zenét egy telefontól, amely több mint 10 méterre van. Egy másik praktikus funkció, amely csak ritka fülhallgatóval rendelkezik, az, hogy a töltődobozok olyanok, mint a hordozható akkumulátorok, ahol könnyen feltölthetjük telefonjainkat.
  • Hozzáférhetőség - Gondoljon csak bele, hányszor került olyan helyzetbe, amikor fülhallgatót hordott táskában vagy hátizsákban, és több száz egyéb tárgyba keveredett. Gyakran a szövetekkel borított fülhallgatókat is nehéz hordozni. A "vezeték nélküli" -nek köszönhetően ez nem jelent problémát.
  • Gyors csatlakozás - Bluetooth-kapcsolat létrehozása a fülhallgató és az eszközök között egyszerű. Ez olyan, mintha megtanulnánk biciklizni, ha elsajátítottuk a tudást, megismételhetjük minden eszközön. A legtöbb vezeték nélküli fülhallgatóval, miután csatlakoztak az eszközhöz, a következő alkalommal automatikusan szinkronizálják őket.

De hogyan működnek az igazi vezeték nélküli fülhallgatók?

De hogyan juthatunk el valójában a zenéhez és a hanghoz a telefonból a fülünkig, ha nincs semmi köztük? Bár a Bluetooth technológia egyfajta varázslatnak tűnhet, az egész koncepció meglehetősen egyszerű. A Bluetooth technológia egyfajta jelet küld, amely „walkie-talkie” -nak tekinthető. A fülhallgató viszont televíziós antennaként működik, amely ezeket a jeleket fogadja és megfelelően lejátszja. A rádióhoz vagy a televízióhoz hasonlóan néha a fülhallgatót megfelelően kell felszerelnünk, hogy a lehető legjobb jelet kapjuk. Logikusan, igaz?

A Bluetooth megalakulása óta jelentősen javult, ami azt jelenti, hogy a Bluetooth-on keresztül hallgathatjuk a CD hangminőségét. Ez a zajcsökkentő technológiával, a visszhangcsökkentéssel és egyes füllettebb modellekben az aktív zajcsökkentő technológiával együtt kiváló hangminőségű vezeték nélküli fülhallgatók formájában eredményt hozott. Jelenleg a piacon eltérő vélemények vannak arról, hogy melyik audio szabványt kell használni: a Qualcomm szabványa az AptX HD, a Sony az LDAC-ra esküszik, az Apple pedig Bluetooth AAC kódolással rendelkezik.

Biztonságos a vezeték nélküli fülhallgató használata?

Mindenesetre a vezeték nélküli headsetekben használt Bluetooth technológia hasonlóan működik, mint egy normál Wi-Fi hálózat. A különbség azonban az, hogy a Bluetooth technológia által kibocsátott frekvenciák ezerszer alacsonyabbak, mint egy klasszikus okostelefon. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem veszélyesek az emberre.

Ha aggódik amiatt, hogy a vezeték nélküli fülhallgató hogyan működik autóvezetés közben, figyelmeztetnünk kell, hogy a legbiztonságosabb csökkenteni az esetleges zavaró tényezőket és zavaró tényezőket, amelyek kárt okozhatnak vezetés közben. Akárhogy is, ha már sürgősségi hívásra kell válaszolnia, mindenképpen jobb, ha kihangosítós Bluetooth fülhallgatóval teszi ezt.

Tekintettel arra, hogy mi történt a Samsung Galaxy Note 7 akkumulátorával, sokan megkérdőjelezik a lítium-ion akkumulátorral működő eszközök biztonságát. Ide tartozik a legtöbb vezeték nélküli fülhallgató. Itt természetesen el kell mondanunk, hogy a fülhallgató robbanása gyakorlatilag nem fordulhat elő, de a fülhallgató biztonságára és védelmére mégis különös gondot fordíthatunk. Az első lépés az, hogy egy utántöltő dobozban tartsuk őket, és az is fontos, hogy megpróbáljuk megvédeni őket a drasztikus hőmérséklet-változásoktól.

Kitarthatnak a vezeték nélküli fülhallgatók egész nap?

Amikor az első vezeték nélküli fülhallgató piacra került, a legnagyobb problémát az akkumulátor rossz élettartama okozta. Az eszközök füllesztése ellenére ma is azt látjuk, hogy az igazi vezeték nélküli fülhallgató nem hasonlítható össze a telefonokkal, amikor az akkumulátor élettartama van. Ennek fő oka az, hogy a fülhallgató és a telefon közötti kapcsolat fenntartása akkumulátorigényes.

A második ok a kicsi akkumulátor, nevezetesen a fülhallgatóban nincs elegendő hely egy nagyobb akkumulátor számára. A mai napig a rekord tulajdonosai körülbelül nyolc órát töltöttek ki az akkumulátor élettartamában, míg a legtöbb modell három és öt óra között él. Szerencsére sok gyártó megoldást talált a gyenge akkumulátor-élettartamra azzal, hogy újabb akkumulátort adott hozzá a töltődobozhoz, amely akkor tölti fel a fülhallgatót, amikor a dobozban vannak. Szinte az összes „igazi vezeték nélküli” fülhallgató rendelkezik töltődobozzal, amely egyszerre tölti fel mindkét fülhallgatót. Ez azt jelenti, hogy akkor is tölthetjük a fülhallgatót "útközben", amikor esetleg nincs szükségünk rájuk.

Az „igazi vezeték nélküli” fülhallgató alkalmas edzés közbeni használatra?

Az egyik fő ok, amiért az emberek a megfelelő vezeték nélküli fülhallgató megvásárlását választják, az az, hogy edzés közben elkerüljék a kábelproblémákat. A legtöbb "igazi vezeték nélküli" fülhallgató alkalmas edzés közbeni használatra, mivel vízállóak és ellenállnak az utazásnak is. Ez természetesen bizonyos mértékig érvényes. Mindez azt jelenti, hogy leteheti telefonját, zenét hallgathat és szabadon mozoghat az edzőteremben anélkül, hogy aggódnia kellene a kábelek összekuszálódása miatt.

Szóval, a jelenleg rendkívül népszerű vezeték nélküli fülhallgatókkal foglalkozó „mini” útmutatónk végéhez érkeztünk. Most már mindent tud, amit tudnia kell, mielőtt az ilyen típusú fülhallgató megvásárlása mellett dönt. A vezeték nélküli fülhallgatók praktikusak, innovatív kialakításúak, és sok esetben még jobb hangminőséget is kínálnak, mint a vezetékes fülhallgatók.

Szólj hozzá