2022. jan 30.

Hogyan kezeld az érzéseidet anélkül, hogy az ételekhez fordulnál?

írta: Érdekes Világ
Hogyan kezeld az érzéseidet anélkül, hogy az ételekhez fordulnál?

pexels-adrienn-1456262_1.jpg

Ha olyan étkezésről van szó, amelyet nem az éhség, hanem az érzések vezérelnek, akkor az úgynevezett érzelmi evésről van szó. A legtöbb emberre jellemző, aki tehetetlennek érzi magát az evésvágyával és az éhségével szemben, hogy úgy érzi, nincs akarata kontrollálni étvágyát. Az igazság az, hogy mindannyiunknak sokkal nagyobb hatalmunk van felette, mint gondolnánk. Az érzelmi evés sajátosságai többnyire az, hogy spontán módon, mechanikusan és teljesen értelmetlenül jön létre. Magányosság, elégedetlenség, stressz, depresszió – az ésszerűtlen, érzelmi evésre késztető érzések sokfélék lehetnek. Még ha első pillantásra úgy tűnik is, hogy a fő problémád abban rejlik, hogy tehetetlen vagy az étel előtt, az igazság az, hogy nem tudsz megbirkózni az érzelmeiddel.

Hogyan tudjuk kontrollálni érzéseinket, és milyen alternatívák vannak annak kezelésére anélkül, hogy az ételhez rohannánk?

Az érzelmi evés szabályozásának lépései a következők:

A probléma tudata és önuralom

Általában az érzelmi evés öntudatlanul, kiszámíthatatlanul és meggondolatlanul történik. Ezért fontos a helyzet elemzése! Gondolj az okokra, amelyek miatt mentálisan instabilnak érzed magad, és gondold át, min tudnál változtatni. Ha ezt megértetted, válaszd ki a számodra legmegfelelőbb módszereket. A komor gondolatok kezelésének fontos szabálya, hogy tanuld meg elfogadni az érzéseidet, még a legrosszabbakat is! Az elfogadás a változás első lépése.

Hasznos lépés a változás felé, ha elkezdünk naplót vezetni! Minden nap írd le egy füzetbe, hogy mit, mennyit és mikor eszel, valamint hogy érzed magad – étkezés előtt és után. Így gyorsan és egyértelműen látni fogja a kapcsolatot a hangulata és az étrendje között. Vizualizáld a kapott eredményeket / következtetéseket / összefoglalókat a leírtakból, és tedd fel a hűtőszekrényre - így a következő alkalommal sokkal kisebb az esélye, hogy indokolatlanul megtámadod az ételt.

Cseréld ki a rossz szokásokat hasznosakra

Minden szokást felszámolunk azzal, hogy elvetünk egy másikat. Cseréljük le a gépet, az ésszerűtlen étkezést valami sokkal egészségesebb tevékenységre. Vegyünk egy darab papírt, és írjunk rá minden hasznos dolgot, ami visszaállíthatja tónusát.

Íme néhány példa: egy csésze forró tea, pihentető talpmasszázs (kiküszöböli a stresszt), kedvenc zene hallgatása, inspiráló könyvek olvasása vagy motiváló idézetek. Egy ilyen listával gyors megoldásai lesznek, amelyekkel anélkül tud kezelni érzelmeit, hogy ételhez kellene folyamodnia.

Rendszeres gyakorlat

Gyakorlással érhető el az eredmény! Ne hibáztasd magad, ha hibázol, és nem tudod azonnal megszüntetni az érzelmi evést. Szisztematikus gyakorlással és különféle technikák használatával sikerül megtalálni az egyensúlyt. Jó taktika, ha minden alkalommal megpróbálod legalább 5 perccel elhalasztani az étkezési időt, amikor a hűtő után nyúlsz, így lesz időd végiggondolni, hogy valóban szükséged van-e rá. Ne gondold, hogy "nem eszem meg!", Mert maga a tiltás vágyat ébreszt, még inkább! Csak halaszd el, és amíg vársz, gondold át, mi késztetett arra, hogy az étel felé fordulj. Ezután használd az egyik kedvenc dolgodat a listáról, hogy felvidítsd magad.

Hogyan irányítsuk az érzéseinket

A legjobb megoldás kétségtelenül a mozgás! A sport, függetlenül attól, hogy milyen típusú, jótékony hatással van az elmédre, és a rendszeres fizikai aktivitással megszabadulhatsz azoktól a negatív érzelmektől, amelyek életben tartanak.

Bebizonyosodott, hogy napi 30 perc stimulálja az agyat és a boldogság hormonját termeli. Természetesen annak érdekében, hogy ne érezd magad megszállott kötelességnek, válaszd ezt az örömet okozó tevékenységet - házi feladat, edzés az edzőteremben, úszás, kerékpározás -, számos javaslat található, minden a hozzáállástól függ.

Meg fogsz lepődni, hogy egy reggeli edzés hogyan képes felfrissíteni és fókuszban tartani egész nap. Készíts egy tervet a hétre tevékenységekkel és kövesd azt, hamarosan ritmusba kerül a szervezeted, és a sport nem nehezít meg, éppen ellenkezőleg - szükséged lesz rá,

Ha magányosnak érzed magad, vagy nyomott gondolataid vannak, egy másik jó megoldás, ha elhagyod otthonod és barátokkal találkozol. A környezet megváltoztatásának mindig jótékony hatása van! Ha elszakadsz az otthontól, az valóban feltöltődhet – próbáld csak ki!

Ha unatkozol, érdemes egy minőségi, motiváló könyvet elolvasni. A való világtól való elszakadás biztosan elvezet a sötét gondolatoktól!

Napjainkban mindennapi életünk legnagyobb ellensége a stressz! Ha ételhez folyamodsz emiatt, kipróbálhatsz különböző meditációs technikákat, amelyek elvonják a figyelmedet a problémákról.

A meditációnak számos előnye van: fokozott koncentráció, csökkent szorongás és pozitív érzelmek beáramlása. Koncentrálj 100%-ban magadra, és találd meg ezeket a gyakorlatokat, amelyek arra késztetnek, hogy a gondolataid elsajátítására összpontosíts!

Egy másik energiaforrás a teljes pihenés! A mai rohanó munkanapban rendkívül fontos a rendszeres biztosítása. Ne becsüld alá, mert ez a te kitörésed, amelyen keresztül élvezheted a természetet vagy a szeretteiddel való kapcsolatodat. A kimerültség, a stressz, az állandó kapkodás az, ami idegessé és örökké elfáradttá tesz bennünket, ezért fontos megtalálni azt a forrást, amely feltölt.

Mindenki számára más-más tevékenységben fejeződik ki - szunyókálás, piknik a parkban, séta a hegyekben. Találd meg az újraindítás módját!

Az eddig leírtak után fontos összefoglalni, hogy a változás gondolatban születik! Ha azt akarod, hogy ez megtörténjen, akkor a körülötted lévő világra és önmagadra kell helyezni a hangsúlyt, csak akkor jön el az átalakulás fizikai szinten. Az erőfeszítés megéri!

Szólj hozzá