2021. dec 10.

Terhességi striák ellen

írta: Érdekes Világ
Terhességi striák ellen

strias_noi_comb.jpg

Különböző típusú testolajok tartoznak a legnépszerűbb termékek közé a terhességi striák kezelésében. A bőr gondozása ilyenkor különösen fontos, mivel a has és a comb nyújtó bőre ilyenkor a leginkább fogékony a striákra. A striákhoz megfelelően használt olaj, a bőr megfelelő hidratáltságának és rugalmasságának biztosításával jelentősen csökkentheti azok kialakulását.

A hajolajozás több száz éve ismert bőrápolási módszer. Ez a bőr, a haj és a fejbőr növényi olajokkal történő rendszeres kenését jelenti. A hidegen sajtolt olajok rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A növényi olajokat gyakran az ellátás "esszenciájának" nevezik az előnyös anyagok magas koncentrációja miatt, például E-vitamin, C- vitamin, B-vitaminok, folsav, zsírsavak és ásványi anyagok - kálium, foszfor, réz, kalcium.

A növényi olajok szerkezete figyelemre méltóan hasonlít a faggyú bőrének által termelt szerkezetre. Ennek eredményeként könnyen felszívódnak, és értékes összetevőik gyorsabban behatolnak a bőrbe. A terhesség alatt a striákra szánt olajok nemcsak a bőr megfelelő hidratáltságát segítik elő, hanem feszesítik is, erősítik és segítenek megújítani a bőrsejtek anyagcsere-folyamatait.

Olaj terhességi striákhoz - melyiket válasszuk?

Nem minden olaj előnyös tulajdonságai ellenére alkalmas terhesség alatt történő alkalmazásra. Van azonban egy olajcsoport, amely tökéletes lesz a jövő anyáinak. Milyen olajat használjon a terhességi striákhoz a legjobban? Előnyösen az alábbiak közül néhányat tartalmaz:

  • Mandulaolaj - a benne lévő fehérjéknek köszönhetően feszesíti a bőrt. Ezenkívül ásványi sókat és értékes vitaminokat, például E, D és B-t is tartalmaz, híres magas linolsav- és olajsavtartalmáról.
  • Argánolaj - a magas zsírsavtartalomnak köszönhetően serkenti a sejtek, a kollagén rostok és az elasztin anyagcseréjét, amelynek köszönhetően a bőr táplálttá, feszessé és rugalmassá válik.
  • Búzacsíraolaj - gazdag lecitinben és E-vitaminban. Ezek az anyagok kiküszöbölik a szabad gyököket, megakadályozva a kollagén rostok és az elasztin pusztulását. Rugalmassá és jól hidratálttá teszi a bőrt.
  • Kókuszolaj - könnyen elérhető olaj, számos értékes tulajdonsággal. C-, E- és B-vitamint, valamint nagy mennyiségű kálium-, kalcium-, magnézium- és omega-6 és omega-9 zsírsavat tartalmaz. Jól működik a gyomor száraz, viszkető bőrével. Tökéletesen feszes és rugalmas.
  • Makadámiadió olaj - többnyire zsírsavakból áll. Ez magában foglalja többek között palmitrimine, amely tökéletesen védi a bőr sejtmembránját és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Cellulit ellenes hatása beigazolódott, ezért jó nemcsak a hasra, hanem a mellre, a karokra és a combokra is alkalmazni.

Mikor és hogyan kell használni?

Az olajok használata az aromaterápiában a terhesség alatti striákra bármikor elkezdhető, de a legjobb a kezdetektől fogva megtenni (a gyógyszertárakból készült kész olajok esetében azonban érdemes figyelmesen elolvasni a betegtájékoztatót, mivel egyes készítményeket csak a terhesség harmadik hónapjától ajánlott használni). A striáknak kitett területek rendszeres olajozása a bőrt rugalmasabbá teszi, mielőtt az elkezd kinyúlni a növekvő gyermek és a mell megnagyobbodása miatt.

A terhesség alatti striák olaja függetlenül készíthető a fent említett természetes olajok egyenlő arányban történő kombinálásával. Milyen olaj lesz a striák számára a legbiztonságosabb, ha nem az, amelyet saját maga készített természetes alapanyagokból?

A természetes növényi olajokat alacsony áron lehet megvásárolni az online áruházakban vagy néhány kozmetikai drogériában. Csak keverje össze például: 2 evőkanál argánolaj, 2 evőkanál kókuszolaj és 2 evőkanál makadámiadió olaj. Az egészet egy kis üvegbe öntik, és kész! Minden este fürdés után kenje meg vele a hasát és a melleit. Alapos és rendszeres masszírozásukkal elkerülhetőek a striák, mert a bőr megfelelően felkészült a felületének növelésére. Használatával elkerülhetjük a narancsbőr kialakulását is.

A türelmetlenebb emberek számára, akik nem szeretik hosszú ideig masszírozni a zsíros anyagokat, vannak gyorsabb módszerek a bőr striákolajjal történő táplálására. Megteheti a zuhany alatt - a testmosás után masszírozza be az olajat nedves bőrbe, majd röviden öblítse le a testet meleg vízzel.

A víznek köszönhetően az olaj gyorsabban felszívódik, és a bőr nem lesz olyan zsíros, mint szárazon kenve. Kevésbé hatékony módszer, de időmegtakarítás is, ha 2 evőkanál olajat öntünk a fürdőbe. Amikor kijön a vízből, nedves bőrre "vesszük" a rétegét, és miután letörölte, nedves marad, de nem túl zsíros.

Szólj hozzá