2021. dec 15.

E-vitamin - a szépség és a termékenység útja

írta: Érdekes Világ
E-vitamin - a szépség és a termékenység útja

pexels-suzy-hazelwood-1120581.jpg

Az E-vitamin olyan vegyület, amelyet egészségügyi tulajdonságai miatt évszázadok óta használnak az orvostudományban és a kozmetikában. A tokoferolok csoportjába tartozik, és "ifjúsági vitaminnak" és "termékenységi vitaminnak" is nevezik. Az E-vitamin az A-, D- és K-vitamin mellett a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. A test különösen a mellékveseiben és a zsírszövetben tárolja. Az E-vitaminnak sokféle felhasználása van, ezért érdemes kiegészíteni (főleg, hogy az ára sem magas).

E-vitamin - előfordulás

Természetesen az E-vitamin leginkább a napraforgóolajban van - 47 mg / 100 g. Ennek az összetevőnek egyéb forrásai 100 g mennyiségben vannak: mogyoró - 39 mg, repceolaj - 27 mg, mandula - 24 mg és szójaolaj - 13 mg. Ezen tápanyagok mellett sok E-vitamin is található: növényi vaj, margarin, mogyoróolaj, tojássárgája, fehér káposzta és spenót. A csírák is jó forrásai ennek. Meg kell említeni, hogy a hidegen sajtolt olajok több E-vitamint tartalmaznak, mint az ipari termeléssel előállított olajok, ahol e vitamin tartalmának akár 75% -a is megsemmisül.

Az E-vitamin kozmetikai tulajdonságai

Az "ifjúsági vitamin" néven ismert E- vitamin alternatív nevét számos pozitív tulajdonságnak köszönheti, amelyek sikeresen alkalmazhatók a kozmetikában. Erős antioxidáns - semlegesíti a szabad gyökök hatását, amelyek mint vegyületek, amelyek hozzájárulnak a ráncok kialakulásához és a bőr irritációjához, felgyorsítják az öregedési folyamatokat.

Az E-vitamin lelassítja ezt a folyamatot. A bőr erős regeneráló és tápláló tulajdonságai is jellemzik, és ez a vitamin kiváló hidratáló szer is. Az E-vitamin közvetett módon védi a bőrt a káros ultraibolya sugárzástól . A krémek hozzáadásával hasznosak a pattanásos bőr kezelésében . Segítenek a bőrirritációk csillapításában, valamint ekcéma és pikkelysömör esetén. Minden bőrtípusra szolgálnak.

E-vitamin - egészségügyi tulajdonságok

Az "E-vitamin" termékenységi vitaminként támogatja a reproduktív rendszer munkáját . Biztosítja a nemzésre használt szervek egészséges és hatékony működését. Ennek a vitaminnak a férfiakban való hiánya a spermiumok degenerációjához vezethet a gonadotrop hormon szekréciójának megzavarásával. Az E-vitamin terhesség alatt is szükséges .

Minden kismamának ki kell egészítenie ezt a vitamint napi 15–19 mg mennyiségben. Ez nagyon pozitív hatással van a gyermek látására - ezért elsősorban akkor ajánlott, amikor ez az érzék kialakul, vagyis a terhesség utolsó trimeszterében. A folsavval együtt az E-vitamin pozitív hatással van a gyermek születéskor megfelelő testsúlyára, és megakadályozza a magzat veleszületett hibáinak romlását és idegrendszerének károsodását.

A kutatók szerint a gyermekhalandóság a szülésnél alacsonyabb, ha az anya terhesség alatt szedi ezt a vitamint. Ennek alkalmazása megakadályozza a membrán idő előtti repedését, az idő előtti szülést és a vetélést. Az E-vitamin megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását is, mert segít gátolni az ún. káros LDL-koleszterint.

Ezenkívül megakadályozza a vérrögök kialakulását az erekben. Javasoljuk, hogy a szív egészségének megőrzésében, valamint a rákos megbetegedések - elsősorban a prosztata-, vastagbél-, gyomor- és májrák - megelőzésében alkalmazzák. Szabályozza a vér inzulinszintjét is.

E-vitamin-hiány - veszélyes?

Ebben az esetben nincs sok aggodalom, mivel az emberekben az E-vitamin-hiány rendkívül ritka állapot.

Az első kísérleteket a disztrófia E-vitamin alkalmazásával történő kezelésére az 1940-es években tették. Jelenleg az E-vitamint széles körben használják a gyakran sportoló emberek táplálkozásában. Azok a csecsemők, akikre a szülés során alacsony születési súly jellemző, és ugyanakkor E-vitamin-hiányos állapotokban szenvednek, számos más, az egészségre veszélyes tünetet mutatnak. Köztük az eritrociták, azaz a vérlemezkék összeragadásának fokozott képessége.

Az ilyen gyermekeket fokozott érzékenység jellemzi az oxigén toxikus hatásaival szemben is. Idegen izomzavarok is kialakulhatnak, és gátolhatják a szem erek növekedését, ami viszont hozzájárulhat a vaksághoz.

Szólj hozzá