2021. dec 17.

A teafaolaj előnyei és felhasználásai a haj számára

írta: Érdekes Világ
A teafaolaj előnyei és felhasználásai a haj számára

2.jpg

A teafaolaj egy esszenciális olaj, amelyet évezredek óta használnak, de csak az utóbbi években növekszik népszerűsége. A hajhoz használt teafaolaj ismert antibakteriális, antivirális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásokat kínál, segítve az olyan betegségeket, mint a pattanások, a sportoló lába, a kontaktbőrgyulladás stb. Az olaj ismert fejfejek és korpásodások kezelésére is.

Míg a „teafa” elnevezés az Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos és a Myrtaceae családhoz tartozó, a mirigyre vonatkoztatott növényekre vonatkozik, a teafaolaj a Melaleuca alternifolia teafából származik, amely őshonos Délkelet-Queensland és Új-Dél-Wales északkeleti partja, Ausztrália. Melaleuca-olajnak vagy ti-faolajnak is ismert, ez az illóolaj halványsárgától majdnem színtelen és tiszta, és friss kamhoraszagot tartalmaz.

Hogyan lehet a teafaolaj hasznos a fejbőrre és a hajra?

Kutatások szerint a teafaolaj javíthatja a seborrheás dermatitis tüneteit - ez egy gyakori bőrbetegség, amelyben a fejbőrön pikkelyes foltok jelennek meg. A kutatások arra utalnak, hogy javult a viszketés és a zsírosság a teafa olaj sampon használata után.

Ezenkívül, mivel a teafaolajnak antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságai vannak, hasznos a bőrirritáció és sebek enyhítésében. Ez az illóolaj a fejbőr természetes kondicionálójaként szolgál, és kiküszöböli azokat a szereket, amelyek a bőr pehelyét okozzák.

A korpa olyan állapot, amelyben a fejbőr száraz, fehéres, halott bőrpelyheket képez, néha viszketéssel együtt. A száraz fejbőr és a haj nemcsak a korpásodás oka, hanem olajos, irritált bőr, rossz higiénia, bőrbetegségek, például kontakt dermatitisz, vagy malassezia nevű gombafertőzés következményei.

A teafaolaj gombaellenes tulajdonságairól ismert, vagyis segíthet a korpásodás kezelésében. Ez egy erős tisztítószer is, így a rendszeres használat tartja a fejbőr tiszta a szennyeződéstől és az elhalt bőrsejtektől, megőrizve a szőrtüszők felhalmozódását és korpájától. A teafaolaj segíthet a faggyúmirigyek felesleges olajtermelésének ellenőrzésében, megőrizve a fejbőr hidratáltságát és korlátlanságát.

A korpásodás a hajhullás általános oka, mivel a korpás fertőzésű fejbőrön növekvő haj nagy mennyiségű kutikula- és fehérjekárosodást szenved. A fejbőr gyulladása és karcolása töréshez és hajhulláshoz is vezet. Mivel a teafaolaj hatékony a fejbőr megnyugtatásában és a korpás kezelésében, ez megakadályozza a haj túlzott esését is. A korpásodás és a túlzott faggyú blokkolhatja a hajhagymákat, gyengébbé téve a hajgyökereket, és a hajhulláshoz vezethet. Mivel a teafaolaj mindkét kérdéssel foglalkozik, és tisztán tartja a fejbőrt, hatékonyan megakadályozza a hajhullást.

A kutatások azt mutatják, hogy a teafaolaj elősegíti a gyorsabb hajnövekedést. Az illóolaj táplálja a hajhagymákat és a gyökereket, erős és vastag hajat eredményezve. A viszkető fejbőr megnyugtatása, a korpásodás és a pelyhesedés csökkentése, valamint a felesleges olajtermelés megakadályozása mellett a teafaolaj javítja a véráramlást és lehetővé teszi a tápanyagok elérését a szőrtüszőkben, kiegyensúlyozza a fejbőr pH-szintjét, és serkenti a hajnövekedési ciklust, hogy fej tele van egészséges, egészséges hajjal.

A teafaolajnak rovarirtó hatása is van, és mint ilyen felhasználható fejtű, a vérből tápláló parazita rovarok kezelésére. Egy tanulmány szerint azt találták, hogy egy 30 perces teafaolaj-kezelés 100% -os halálozást eredményez, és hogy a magasabb teafaolaj-koncentrációval történő kezelés a meglévő tetvek tojásainak 50% -ának keltetését okozhatja.

A teafaolaj segíthet a haj hosszabb és vastagabb növekedésében. A felhasználás legjobb módja, ha masszázsa a fejbőrbe egy vivőolajjal. Vegyen körülbelül 2-5 csepp teafaolajat minden teáskanál hordozóolajhoz, például olíva-, mandula- vagy kókuszolajhoz. Keverje össze alaposan és masszírozza a fejbőrt . Tekerje le a hajat egy meleg törülközővel, és hagyja kiöblíteni 15-30 percig.

Ezt a kezelést hetente néhányszor használja. Extra tápláló kezeléshez forró olajokat használjon. Egyszerűen melegítsen egy kicsit a teafa és a hordozó olaj keverékét. Vigyázzon, hogy ne melegítse túl az olajokat, mivel ez tápanyag-veszteséghez vezethet, és a bőr leforrázását is okozhatja. Masszírozza be a fejbőrbe, és tekerje le meleg törülközővel, hogy megnyissa a szőrtüszőket, lehetővé téve az olajok behatolását. Öblítsük le 30 perc múlva.

Szólj hozzá