2021. dec 22.

A 8 legjobb illóolaj hajápoláshoz

írta: Érdekes Világ
A 8 legjobb illóolaj hajápoláshoz

szeplos_lany.jpg

Ami a hajunk gondozását illeti, számos lehetőség van az étrend-kiegészítőkre és a helyi alkalmazásra, amelyek figyelembe vehetők. Közülük az illóolajoknak számos előnye van, például növelik sűrűségét, kezelik a korpát, a száraz fejbőrt, és ragyogást biztosítanak.

A hagyományos hajtermékekhez képest az illóolajok sok más célra is felhasználhatók, például stresszoldásra, fertőzések elleni küzdelemre és fejfájáscsökkentésre. Mivel természetesek, nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, és jót tesznek a környezetnek.

Ebben a cikkben megmutatjuk a 8 leghasznosabb illóolajat, amelyeket bármilyen hajtípusra használhatunk:

1. Levendula illóolaj

Ki ne szereti a levendula illatát? Ez a csodálatos aromájáról és stresszoldó tulajdonságairól ismert növény nagyon hasznos a hajunk egészségére is.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a levendula elősegíti a haj növekedését, például az egereknél 2016-ban végzett vizsgálatot, amelyben a levendulaolaj alkalmazása jelentősen megnövelte a tüszők számát. A levendulaolaj emelte a hajhagymák mélységét is.

A levendulaolaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és felhasználható a baktériumok és gombák elleni küzdelemre. További tulajdonsága, hogy lágyítja a fejbőrt, és gyógyítja a száraz bőrt és hajat. Mivel a levendulaolaj stresszellenes előnyökkel jár, ideális egy nyugodt és pihentető környezet kialakításához, amely szintén befolyásolja hajunk egészségét és általános közérzetünket.

2. Rozmaring illóolaj

A rozmaringolaj az egyik legjobb olaj, amely nagyobb vastagságot biztosít és elősegíti hajunk növekedését. A sejtek anyagcseréjének fokozására szolgál, ami serkenti a növekedést és az egészséges hajat.

A kutatások azt mutatják, hogy a rozmaringolaj ugyanolyan hatékony, mint néhány hagyományos helyi kezelés.
A rozmaringolaj további előnyei közé tartozik a kopaszodás megelőzése, az ősz haj megjelenésének késleltetése, valamint a korpásodás és a száraz fejbőr segítése.

Ha rozmaringolajat akar használni a hajához, keverjen össze 3-5 cseppet ugyanannyi olívaolajjal, és masszírozza a keveréket a fejbőrén körülbelül 2 percig. Hagyja 3-4 órán át a haján, és a szokásos módon mossa meg a haját.

3. Kamilla illóolaj

Nyugtató tulajdonságainak köszönhetően a kamilla illóolaj ideális, ha ragyogást és lágyságot kíván adni, és megnyugtatja az irritált fejbőrt.

Ezenkívül a tulajdonságok egyike a haj természetes halványítása. És ez nagyon érdekes, mivel a nők körülbelül fele színezi a haját, de a hagyományos termékek vegyi anyagokat és káros anyagokat tartalmaznak, amelyek különböző egészségügyi kockázatokat hordozhatnak.

Ezért a kívánt szín eléréséhez természetes alternatíva megtalálása több, mint az ajánlott.

Ehhez keverjen össze 5 csepp kamilla illóolajat egy evőkanál tengeri sóval és egy szódabikarbónával. Meleg vízzel készítsen pasztát, majd vigye fel a keveréket a hajára, masszírozza be a fejbőrébe és hagyja fél órán át, majd öblítse le. Az intenzívebb hatás érdekében töltsön néhány percet a napon.

4. Teafaolaj

A teafaolaj (Melaleuca alternifolia) csodálatos antimikrobiális, gombaellenes és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért nagyon népszerű természetes gyógymód többek között a fertőzések, például a szájvíz (vigyázzon, ne nyelje le), a pattanások, gombák, lábgomba elleni küzdelemre, a nők egészségére és a környezet tisztítására. Ez is egy kiváló szövetséges ellen tetvek , és nagyon hasznos, a korpa, az olaj és a viszketés a fejbőrön. Amint látni fogja, az a jó ebben az olajban, hogy nagyon sokoldalú és sok felhasználási lehetőséggel rendelkezik, így kiváló befektetés.

5. Cédrus illóolaj

A cédrusfaolajat a hajhagymák stimulálására használják a fejbőr keringésének fokozásával. Ezért elősegítheti a haj növekedését és lelassíthatja a hajhullást.

Egyes tanulmányok azt mutatják, például egy Skóciában 86 betegnél elvégzett vizsgálat, amelyben az illóolajok, például cédrusfa, levendula, kakukkfű és rozmaring kombinációját alkalmazó résztvevők 44% -a jelentősen javult az alopecia tüneteiben.

A cédrusfa illóolaj szintén segíthet a bőrirritáció csökkentésében és a rovarok elrettentésében, ami különösen érdekes a szabadtéri tevékenységekben részt vevők számára.
A cédrusfaolaj helyileg alkalmazható a fejbőrre és a hajra.

Keverhető levendulaolajjal és növényi olajokkal, például kókuszdióval. Végül, ha Ön egyike azoknak, akik otthon elkészítik a kondicionálót, akkor 2 vagy 3 cseppet is adhatunk a keverékhez.

6. Zsálya illóolaj

A zsálya illóolajában található linalil-acetát csökkenti a bőr gyulladását és szabályozza a faggyútermelést. Ezért érdekes természetes gyógymód a bőrkitörések ellen, és antibakteriális szerként működik.

A zsálya talán legfontosabb tulajdonsága, hogy képes enyhíteni a stresszt és szabályozni a hormonokat.

7. Citromfű illóolaj

Ez a citrusillatú növény, annak ellenére, hogy botanikai formájában semmi közös nincs a citrommal és a naranccsal, gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért az Ayurvéda széles körben használt növényévé tette.

A haj előnyei különfélék, például erősítik a tüszőket és megnyugtatják az irritált fejbőrt. Egy 2015-ös tanulmányban kiderült, hogy ezt az illóolajat 14 napig alkalmazva a korpásodás szintje jelentősen csökkent. Ezenkívül hasznos a szúnyogok taszítása, a stressz és a fejfájás enyhítése, valamint a környezet méregtelenítése is.

Adjon 10 csepp citromfű vagy citromfű illóolajat a samponjához vagy balzsamjához, vagy masszírozzon 2-3 cseppet a fejbőrbe a kondicionálóval együtt.

8. Borsmenta illóolaj

A borsmentaolaj segít stimulálni a fejbőrt, és antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően hasznos természetes gyógymód a korpásodás, sőt a tetvek ellen is.

Ezenkívül egyes kutatások szerint elősegíti a haj növekedését, a tüszők számát és mélységét is. Friss illatával a borsmenta helyileg alkalmazva megnyugtató és energizáló érzetet nyújt az elme és a test számára.

Szólj hozzá