2022. jan 03.

Hogyan szereljünk össze egy számítógépet?

írta: Érdekes Világ
Hogyan szereljünk össze egy számítógépet?

pexels-martin-lopez-2225616.jpg

Ha azok közé tartozol, akiket csábít az ötlet, hogy összeszereljék álmaik számítógépét, akkor tudjuk, hogy ez nem csak azért van így, mert szeretsz a kezeddel alkotni. Feltételezzük, hogy tisztában vagy azzal, hogy hogyan hozz létre egy olyan rendszert, amely teljes mértékben kielégíti az igényeidet és vágyaidat.

Megfelelő alkatrészválasztással a barkács összeszerelés alacsonyabb költségvetést jelenthet egy erős paraméterekkel rendelkező csúcskategóriás géphez, mint egy hasonló, kiskereskedelemre előre összeszerelt modell.

Azzal kell kezdenünk, hogy miért is van szükségünk az új számítógépre. Ha szeretnénk, hogy támogassa a legújabb videojátékokat, és késedelem nélkül szeretnénk Netflix sorozatokat 4K felbontásban nézni, ha komoly videó- ​​és hangfeldolgozó programokat szeretnénk működtetni, akkor minden szempontból erősebb konfigurációra van szükségünk.

A játékhoz drágább és gyorsabb videokártyára lesz szükséged. A "masszív" szoftvereknél fontos az erősebb processzor. Ha az asztali számítógépet főként irodai alkalmazásokkal való munkára és internetezésre használod, választhatsz egy gyengébb konfigurációt is.

Az összetevők kiválasztása kulcsfontosságú

Miután kitűzte a céljait, ideje kiválasztani a megfelelő összetevőket. Ez egy kulcsfontosságú lépés, amelyben nem kívánatos hibákat elkövetni, mert azok esetleges többletköltségekhez és nem kívánt várakozásokhoz vezetnek. Ellenőrizze a kiválasztott összetevők kompatibilitását.

Feltétlenül szükséges, hogy a processzor és az alaplap kompatibilis legyen!

Itt nincs lehetőség kompromisszumra. Ha a processzora nem illeszkedik az alaplapon  lévő aljzatba, akkor semmi sem lehetséges. Az is fontos, hogy a RAM memória összhangban legyen egy alaplap paramétereivel, nyílván tudunk erősebb memóriát vásárolni, de az nem fut maximális kapacitáson, ha nincs összhangban az alaplap képességeivel.

Ha nem tudja pontosan, hogyan kell tételenként konfigurálni a gépet, kérjen tanácsot ezen a területen PC szakértőktől. Minden bizonnyal megadják a megfelelő útmutatást, és tanácsot adnak minden olyan részletre vonatkozóan, amelyekben kétségei vannak, hogy megfelelő-e, és szükség van-e rá.

Ne spóroljon a ház térfogatán

Ha kompakt modellt keres, az elfogadhatóan működik, de semmiképpen sem lenyűgöző. Feltételezzük, hogy ha Ön készen áll arra, hogy saját maga építsen konfigurációt, akkor magasabbak a követelmények a géppel szemben. Tehát válasszon egy nagyobb gépházat , hogy elférjen benne, amiről úgy gondolja, hogy a rendszer részét kellene képeznie. A doboz belső térfogatát pedig nem szabad a határig megtölteni. A több levegő jobb hűtést is jelent, bár minden bizonnyal gondoskodni fog róla.

Miután kiválasztotta a megfelelő gépházat, valamint a többi alkatrészt, ideje összeszerelni a számítógépet. A folyamat pedig nagyjából egyszerű, de nem zárja ki a hibákat.

A számítógép összeszerelése lépésről lépésre

Alkatrészek rögzítése az alaplapra.

Mielőtt az alaplapot a házra rögzítené, jó néhány kulcselemet el kell rendezni rajta.

A processzor telepítése

Már elhangzott, hogy a foglalatnak egyeznie kell az aljzattal. Győződjön meg arról, hogy szilárdan rögzítve van az alaplap foglalatához a processzor.

CPU hűtő beszerelése

Szinte minden CPU-hoz tartozik ventilátor, amely a csomagban található. Ha külön rendelte, akkor meg kell győződnie arról, hogy jól illeszkedik, és a csatlakozók kompatibilisek az alaplapon lévő nyílásokkal.

Helyezzen be RAM-ot

Az alaplapon általában két-négy RAM-hely található. Ha két RAM kártyát használ, akkor ajánlatos ne egymás mellé helyezni, hanem az 1. és 3. vagy 2. és 4. pozícióba szerelje fel.

Aztán eljön az ideje, hogy magát az alaplapot felszereljük a házra a számára biztosított helyre. Használja az ún Alaplap-kioldó - általában 4 speciális csavar, amely speciálisan a készletben található, hogy rögzítse az alaplapot a házhoz, majd a megfelelő csatlakozókat a helyezzük a megfelelő aljzatokba.

A tápegység felszerelése

Ismét arra koncentrálunk, hogy mennyire fontos a megfelelő paraméterekkel rendelkező alkatrész kiválasztása. Egyébként a legtöbb asztali számítógépen a tápegység általában a doboz felső sarkához van rögzítve.
Alapvető fontosságú, hogy a kábeleket jól rendezze el, és vezesse azokat a megfelelő nyílásokba, amelyekhez a többi alkatrészt csatlakoztatni kell. Győződjön meg arról, hogy nincs összefonódás.

Helyezze be a videokártyát

Ha ragaszkodik a magas grafikai paraméterekhez, ez lesz az egyik olyan összetevő, amelyre a költségvetés kézzelfoghatóbb részét fogja elkülöníteni. Előfordulhat, hogy nem használ külső GPU-t, de bízzon a beépített kártyában, ha számítógépét nem játékra vagy részletes videófeldolgozásra tervezték.

Merevlemez rögzítése

Ez az az a meghajtó, amely tárolja az összes adatot, amikor dolgozik a számítógépen.

Ha biztos benne, hogy csatlakoztatta a tápellátást a dobozban lévő összes olyan elemhez, amelyeknek áramra van szükségük, ideje magát a számítógépet csatlakoztatni egy monitorhoz. Bekapcsolod a gépet és a képernyő világít – tehát mindent jól csináltál. Ha nem, akkor lehet, hogy lépésről lépésre vissza felé kell haladni. Gondosan olvassa el az egyes részletekre vonatkozó utasításokat, általában mindent kellő részletességgel és világosan elmagyaráznak.

Szólj hozzá